Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zaterdag 4 december 2010

Wie zoet is

krijgt een naaidoosje
Het naaietuitje wat ik hier laat zien is een kindernaaigarnituurtje. Het is nauwelijks 11 x 6 x 2,5 centimeter groot maar het bevat alle attribuutjes die een kleine naaister in vroeger tijden nodig had. Ik denk dat het eind 1800, begin 1900 gemaakt is.
Op de achterkant van het roodbruin lederen etuitje zit een plaatje met een erg zoet meisje. Het lijkt een poesie-plaatje maar het is op een dun karton gedrukt. Het plaatje is origineel en in zeer goede staat.
Draaien we het etuitje om dan zien we een grappige sluiting:
een clipje moet omhoog geduwd worden en dan past er een pinnetje precies in een gaatje met een metalen oogje dat in de klep is bevestigd.
doen we het mapje verder open dan zien we
nog een braaf meisje. Ook dit plaatje is op een stevig dun karton gedrukt en eveneens in zeer goede staat.
Ook dit deel kunnen we verder open vouwen en dan
ontrolt zich een miniatuur setje handwerkgereedschap, deels in zilver en met merktekens ( Engels) en kompleet met een tweetal oude naaldenpakjes. Vervolgens blijkt dat er nog iets opengevouwen kan worden:
Achter het paneeltje voor de pakjes naalden bevindt zich een ovaal facet geslepen spiegeltje, nog wonderbaarlijk gaaf en een lapje waarin de naalden en spelden gestoken kunnen worden.
Dit setje zal ongetwijfeld aan een meisje van goede stand behoord hebben, gezien het zilver en de gehele luxe uitvoering van het geheel. Ik vind het ook bijzonder dat alles nog zo kompleet en mooi bewaard is gebleven.
Een prachtig setje voor een zoet meisje. Ik heb het mezelf cadeau gedaan ;)
Fijne Sinterklaasavond!

Geen opmerkingen: