dinsdag 23 februari 2016

De Q van Gerard

In de reacties op mijn vorige bericht las ik wat gerard schreef over zijn Q..... "Prachtig zijn de letters van je monogrammenlapje. Ooit ben ik begonnen te proberen een momogram te maken, de Q, rara waarom de Q? Halverwege zag het er zo afschuwelijk uit, dat ik het simpel in de kachel heb gegooid en katoen brandt heel goed! Ik durf nooit meer zo'n Franse letter te maken. Hahaha" Natuurlijk ben ik ook ooit zo begonnen, mijn eerste stopjes? hm.....mijn eerste monogram, hahaha, dat zal ook wel ergens onder in een kast liggen. Niet verbrand, want een mens wil nog wel eens kunnen lachen bij het opruimen :) Mijn eerste en voorlopig laatste Q ging me heel wat beter af. Tenslotte leren we steeds wat bij, zelfs zonder oefenen...gewoon omdat je aldoende steeds een stukje verder komt met handwerken en de vele prachtige technieken.
De letter R staat er inmiddels ook op al was dat zeker een tandenbijtertje. De kunst van deze manier van borduren valt of staat met een geslaagde ronding en/of een mooie hoek...waar begin je voorzichtig je steekjes te kantelen en hoe zorg je ervoor dat je precies daar uitkomt waar je wilt.....maar.....spannend is het wel en hoe fijn is het om te zien dat het gelukt is zoals je je had voorgesteld?

zondag 21 februari 2016

Bij Quirine of Qwendolyn

Mijn witte monogrammenlapje heeft weer een heleboel letters erbij gekregen de afgelopen week. Ik probeer een letter per dag te doen en ook dan schiet het lekker op. Straks is er weer een theedoek leeg en kan er een patroon worden opgeruimd....Dat voelt goed!
De laatst geborduurde letters zijn NOP,al kreeg ik ze bepaald niet voor nop geborduurd. Het blijft een leerproces, die monogrammen, maar....het goede nieuws is dat het steeds beter gaat en meer lijkt op wat ik zou willen.
Ik begon jaren geleden aan dit lapje nadat ik het op internet had gezien en in Frankrijk het patroon tegen kwam..Het is gemaakt door marie Suarez. In het patroon wordt met DMC in roze en wit gewerkt en ik doe het op mijn eigen manier met soms andere steken, soms een andere letter en vooral met andere garens....zijde en katoenen garens, dun en dikker en allemaal wit. Zo mooi!
De letter D bijvoorbeeld heb ik veranderd. Ook de V ga ik waarschijnlijk anders doen dan op patroon staat getekend. Vandaag ben ik bij de letter Q aanbeland.
"maar wat ga je dan doen als de letter klaar is?" ik hoor het jullie vragen.... dan werk ik een paar steekjes verder aan mijn super Vierlande:
Een mega uitdaging: het linnen is zeer fijn, 22 draads dus 11 x 11 kruisjes per vierkante cm en het patroon is groot want dit is pas 10% van het geheel.....die komt niet af in 2016 :)

maandag 15 februari 2016

Happy Birsthy

Afgelopen week was Sophie jarig. Ze werd 8! daags daarvoor mocht ze haar kamertje opruimen en toen ze daar mee klaar was maakte ze zelf een slinger: happy Birsthy. Ze neemt het gezegde 'het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen' wel héél letterlijk ;)
Ik maakte één vlag en niet een hele slinger. Sophie vind het nog steeds heel leuk als ik een vlaggetje maak voor haar verjaardag en dus ga ik door met deze traditie.
Dit jaar stond mijn vlaggetje in het teken van een cadeautje wat ze nog gaat krijgen: het vijfde deel van de serie "de waanzinnige boomhut".
Dit deel komt eind van de maand uit en Sophie verslindt de delen! Ieder jaar als de vlaggetjes uit de kast komen vraagt Sophie aan haar moeder waar nu toch het vlaggetje met de 1 is en dan wordt haar opnieuw verteld dat ze met haar eerste verjaardag de hele vlaggenlijn heeft gekregen en vanaf haar tweede verjaardag telkens een speciaal vlaggetje....Het verhaal blijft maar moeilijk hangen, zó raar vind ze dit ;) Dit jaar naaide ik vlaggetje 1 aan het vlaggetje met de 8.....
Nu zal het wel duidelijk zijn toch?
Het boek neemt je per deel mee langs 13 verdiepingen ( in deel vijf heeft de boomhut er 65!) en op elke verdieping zijn avonturen te beleven.
Gisteren vierden we haar verjaardag, met taart, visite en cadeautjes.
Vlag nummer 8 werd met veel plezier in ontvangst genomen. ( als je op het label 'vlaggetjesdag' klikt helemaal onderaan dit bericht kun je de eerder gemaakte vlaggetjes zien)

zaterdag 13 februari 2016

Een kleurig boekje open doen......

Het kon niet uitblijven natuurlijk, 2016 staat in het teken van het afmaken van projectjes die zijn blijven liggen en dan komt er zo nu en dan iets AF!.
Het was beetje ploeteren op het laatst want groenen en grauwen zijn bepaald niet mijn favoriete kleuren. De afspraak met mezelf was om de kleuren die op de blokjes aan de achterzijde van elke 'bladzijde' staan te gebruiken voor de voorkant van hetzelfde blad. Voor zwart had ik al een dergelijk ornament in gedachten, bij andere kleuren was het soms even zoeken naar een mooie toepassing.
Traditie zoals in de omkranste Lier en de monogrammen gaan hand in hand met modernere kruissteekjes zoals de haasjes en het patroon van dit vosje wat je de laatste weken overal voorbij ziet komen.
Het vosje maakt deel uit van de stitch-along "Joyful World by The Snowflower Diaries". Aan het gehele project ga ik niet meedoen, het vosje mocht in mijn DMC-leporello vanwege mijn kerstboomvosje uit 2015:
.....
Dit is ook zo'n klassieker, het lint met 'souvenir' uitgespaard.
Voor de goudkleuren koos ik kronen.
Het Marker motief borduurde ik in een drabbig groen, dat goed lijkt op de kleur die oude vernaaide linten krijgen als het zwart een beetje begint te 'vergelen'. Ik gebruikte daar eerder al soortgelijke kleuren voor, maar deze is ronduit TOP!. en dan zijn we inmiddels aan het eind van mijn rondleiding, jullie hebt alles gezien inmiddels
en mijn boekje gaat nog eenmaal open, ditmaal voor de kleurenblokjes aan de achterkant.....
Geheel ontkleurd ben ik verder gegaan met mijn oude 'liefde', monogrammen in witwerk, óók mooi!!