zondag 24 augustus 2014

Doorborduren met handwerken van Marken, e-cursus 2

Wat moet je met een handwerkblog als je niets van je handwerkjes wilt laten zien ? Doorborduren natuurlijk en dat is dan ook precies wat ik deed de afgelopen maanden.
Na het ontzettend gezellige dagje op Marken waarover je in april kon lezen op Nuttig en Fraai waren Margreet en ik het al heel snel eens...We wilden een vervolg op de e-cursus Marken en ik zou daarbij een deel van het handwerken op me nemen. Een idee wat ik al jaren had was het maken van een Souvenir met de handwerken van het eiland Marken. Die kans was er nu en in alle stilte gingen we aan de slag. Er kwam een overzicht met wat er in zo'n Pronkrol een plek zou kunnen krijgen. Er was overleg, zowel thuis als via e-mail en we gingen een aantal malen samen op locatie. Om de sfeer op te snuiven, maar vooral om collecties te kunnen zien en te vragen en te vragen. Vol indrukken en foto's ( èn natuurlijk aankoopjes ;) kwam ik thuis en schaafde hier en daar de plannetjes wat bij. Veel van de plannetjes zijn inmiddels concrete werkstukjes geworden die straks hun plekje zullen vinden in de Marker Pronkrol. Daar waar in de eerste e-cursus de oefenlap in witwerk centraal stond, zal in de vervolgcursus de Pronkrol centraal staan. Diverse onderdelen uit de klederdracht zullen als kleine werkstukjes of miniatuur in of op de Pronkrol worden aangebracht. Er zullen, net als in de eerste e-cursus Vernaaide Linten zijn die niet eerder op patroon werden gezet en ook patronen van Sneewerk en Utterwerk zullen deel uit maken van de nieuwe cursus evenals de randen in stopwerk.
Iedere cursist kan met deze e-cursus zijn of haar unieke Pronkrol met handwerken van Marken maken. Ook als los werkstukjes zijn veel van de cursusonderdelen geschikt, dus wie niet voor de hele rol gaat kan toch aan de slag. Natuurlijk zijn er bij elke les weer heel veel ideetjes en leuke projectjes. Al met al gaat het weer een inspirerend half jaar worden voor de cursisten van Marken. De e-cursus start half september en je opgeven voor de cursus kan hier en de prijs is ook deze keer héél bescheiden gebleven: €15 voor de complete e-cursus van zes lessen. "Doorborduren" jullie mee?

donderdag 21 augustus 2014

Basje

Basje, Al jaren zijn we vriendinnen: op de bee, in onze borduurgroep maar vooral ook privé - van huis tot huis zei je dan. Maandagmiddag hebben wij afscheid genomen, dat kon gelukkig en we hebben gezegd wat we nog wilden zeggen. Ik zal je missen, Basje . requiem Mozart

zaterdag 2 augustus 2014

aankoopjes

Geen vakantie zonder aankopen en geen vakantie in Frankrijk zonder brocantes. Ik werd op mijn wenkjes bediend: twee dagen na aankomst was er in ons eigen dorp (stadje?)een brocante aangekondigd. Toegegeven, hij was nogal verstopt, maar na flink zoeken en de weg vragen, wisten we het uiteindelijk te vinden. Het viel beslist niet tegen, het was een echte brocante met mooie spulletjes die oud waren en...van je gading of niet, erg leuk om naar te kijken. Kraam vier verkocht onder andere een aantal kommetjes uit Sarregemines. Nu verzamel ik allerlei moderne kommetjes in de kleur rood en tot mijn verrassing was er ook een rood kommetje bij. Laat de prijs nu ook nog heel erg meezitten :) Een paar jaar geleden kwam het boek uit met kruissteekpatroontjes van het aardewerk uit Sarregemines. Er zit een hele geschiedenis achter, die leuk is om te lezen en van de vele mooie bloemmotieven zijn mooie patroontjes gemaakt. Tot nu toe had ik nog niets uit het boek gemaakt, maar daar moet nu maar eens verandering in komen, nu ik een echte Bol de Digoin bezit. Verdere aankoopjes leverde deze kleine, maar aardige brocante niet op. Een dag later reden we bij toeval langs een andere brocante, een paar dorpen verder. Nieuwsgierig als we waren zijn we uitgestapt en ook daar lag wel het een en ander aan mooie spulletjes. Ik kocht wat knopen en wat garen; doosjes met zwarte en witte koordzijde en ook een kleine hoeveelheid DMC tapisseriekatoen. Later die week volgde nog een brocante en daags na het festival nog een. Op die laatste kocht ik een klein merklapje en een piepklein naaldenkokertje. De dame die dit verkocht had zo bij elkaar aardig wat handwerkspulletjes. Even verderop vroeg een mevrouw wat ik precies zocht. "Handwerkgereedschap" zei ik, zonder enige hoop dat ze daar iets van zou hebben. Ze bleek een vitrine vol te hebben met mooie schaartjes, vingerhoedjes en van alles en nog wat. Mijn oog viel op het kleine doosje met zilveren sluiting. Het is precies groot genoeg voor wat spelden of naalden. Brocante twee leverde voor een prikje een mooie gave wolwinder op. Die had ik nog niet in de verzameling. De plaatselijke boekhandel verraste me nog met een tijdschrift: en een schitterend boek met tekeningen van de dracht uit de Savoie... Om lang van te genieten, dit kleurrijke boek.