maandag 21 oktober 2013

Oefenstof

In het blogje Paris,Paris in juni van dit jaar schreef ik iets over de tentoonstelling Oefenstof die Joke Visser in de Bibliothèqye Forney mocht houden. Ik was er bij en wat was het prachtig allemaal. Ik heb genoten. De komende maanden kan iedereen deze tentoonstelling ook gaan zien in ons eigen landje. In Breda's Museum is van 26 oktober 2013 tot en met 2 februari 2014 de tentoonstelling Oefenstof te zien. De tentoonstelling toont de collectie van Joke Visser, aangevuld met enkele stukken uit de verzameling van Breda's museum en weerspiegelt meer dan driehonderd jaar geschiedenis van nuttige en fraaie 'vrouwelijke handwerken'in Nederland. De tentoonstelling Oefenstof toont traditionele merklappen en hun symboliek. Stoplappen uit deze periode komen aan bod én de borduurlap die in de 19e eeuw de traditionele merklap vervangt. Maar ook worden werkjes van leerlingen van de Industrieschool voor meisjes in den Haag en van meisjes op kostscholen en pensionaten uit de 19e eeuw getoond, de zogeheten 'Souvenirs de ma jeunesse'. Bij de tentoonstelling Oefenstof is een catalogus te koop met dezelfde titel. Een standaardwerk over de geschiedenis van de vrouwelijke handwerken. 224 pagina's, meer dan tweehonderd foto's in full color, met uitklapbladen voor de 'Souvenirs de ma Jeunesse' en twee telpatronen. De catalogus hoef ik niet meer te kopen, daar geniet ik al een tijdje van. Ik heb mijn 'eigen' Oefenstof er even naastgelegd ter inspiratie.

woensdag 16 oktober 2013

van alles

Marken ging nog even door de afgelopen week. Na de zoompjes volgden nog twee randen met Spaansjes. Ook had ik even tijd om het welkomstcadeautje te maken wat alle deelnemers bij inschrijving kregen. een klein pantoffeltje, net groot genoeg voor een vingerhoed en enkele speldjes. Een klassiek ontwerpje wat vroeger al menigeen's naaidoosje sierde, nu opnieuw actueel met patroontjes van het eiland Marken. Tijdens de activiteitendag van Merkwaardig afgelopen zaterdag kocht ik een vernaaid lint. Die mag straks in het mooie doosje waarvan ik eerder een deel van het borduurwerk voor het deksel liet zien. Ook dat kwam af zoals je hieronder ziet. Inmiddels is ook deel twee van de E-cursus gearriveerd zodat ik ook de komende weken niet zonder huiswerk hoef te zitten. Voor het doosje met de Marker sampler op het deksel heb ik alvast mooie stofjes uitgezocht en ook voor het binnenwerk kwamen er al ideetjes met les twee mee. Dat wordt straks een bijzonder naaidoosje met een prachtige inhoud. Kleur was er ook; vandaag sorteerde ik mijn doos met Blomstergarn op kleur. Een goede fee doneerde een en ander aan garens en die heb ik vanmiddag op kaartjes gewikkeld en bij de rest in de doos gestopt. Mooi hoor, zo'n kleurengamma in katoen Een andere kleur had ik ook op mijn hoofd. Gisteren tijdens een buitje wilde mijn lief iets te snel de kofferbak sluiten en zag te laat dat mijn hoofd er nog onder zat. Gevolg was een gaatje in mijn hoofd en een bloedrode kruin. Niet voor niets dus dat ik het vandaag even rustig aan doe en tevreden mijn garenkaartjes zit te vullen :)

zaterdag 5 oktober 2013

een weekje zomen op locatie

Net thuis van twee weken vakantie met mijn lief in de Elzas vertrok ik voor nog een weekje 'alleen' naar de Ardennen. Ik had mijn Marker e-cursus mee en nog een heleboel andere handwerkjes. Aan die laatste ben ik niet eens toegekomen: de Marker zoompjes bleken tè verslavend. Sluit twee handwerksters op in een huisje en het gesprek gaat voornamelijk over steekjes en kruisjes. We kwamen een heel eind met wat we wilden en gezellig 'prikten' we dag na dag en avond na avond aan onze werkstukjes. Er voegde zich nog een derde handwerkster bij het clubje en met een wijntje en een hapje erbij hadden we het flink naar ons zin natuurlijk. Dat ik hard gewerkt heb kun je zien aan mijn wit- en sneewerklap in wording. Ik had een flinke lap linnen genomen, 40 x 60 cm en alleen al voor de gewone zoom ging ik vier maal de lap rond. Daarna nog de randen met schuintjes en de lommertjes dus er ging al met al heel wat garen doorheen. Ik vind het heerlijk werk om te doen en het resultaat wordt mooi. Gaandeweg werden de steekjes ook mooier en regelmatiger aangetrokken en ik heb echt zitten genieten van de mooie brede open zoom die langzaam ontstond. Hier kun je goed zien hoe de twee randen mooi haaks op elkaar aansluiten, de oudste methode van open zomen op Marken. Een van de extra werkstukjes uit de e-cursus kreeg ook een beginnetje. We bezochten een geweldig winkeltje in de Ardennen en dronken gezellig koffie met de eigenaresse en kwamen na uren snuffelen beiden thuis met een tas vol handwerkspulletjes. Die worden natuurlijk gekoesterd, net als de fijne herinneringen aan mijn weekje uit. Mijn koffer is uitgepakt, de wasmachine draait. Straks lekker eten met mijn lief en vanavond vast maak ik nog een paar steekjes....