dinsdag 29 januari 2013

een nieuw handwerkonderwerpje

Hadden we nog niet genoeg Projecten op ons bordje geladen in het nieuwe jaar? Natuurlijk wel, maar er kwam natuurlijk weer iets zo heel, heel leuks voorbij dat ik het niet kon laten. Het was een workshop, tamelijk hier 'in de buurt', ik kende de lesgeefster van deze workshop en het onderwerp was Sweetbag en Marken. Sweete bags werden in de Engelse Elisabethan periode gebruikt als tasje of zakje voor eigen gebruik of als cadeauzakje voor bijvoorbeeld munten. Er in bewaard werden snoepjes, lekkere geurtjes e.d. In de 16e eeuw werden deze tasjes al gemaakt en ze waren vaak rijkelijk versierd met kwastjes en gouddraad. Deze modernere variant van de Sweete bag heeft borduurwerk zoals gevonden is op feestelijke kleding gebruikt op Marken. De bekroning van het vele borduurwerk worden straks de kralen akertjes die het tasje zullen sieren.
De les werd gegeven door Sary Maas en zij schrijft het volgende over dit Marker tasje: "Bij Feest op Marken zijn er veel kledingonderdelen in rood en zwart geborduurd. Voor de Marker Sweetbag zijn vier patronen uitgewerkt naar aanleiding van antieke stukken zoals de versiering van de bruids-steekmouwtjes, de boezelplaten van een volwassen vrouw en een kind en het bruidsbeffie. De sweetbag is afgewerkt met Markertandjes en als sluiting de kennis gebruikt van de rijglijven. De kroon op het werk zijn de kralen druivenakertjes".
Erg leuk aan de lessen van Sary is dat ze de antieke stukken ook zelf in bezit heeft en meeneemt naar de lessen. Door goed te kijken naar het oude textiel begrijp je beter wat de bedoeling is. Ik ben sinds de les al een flink stukje opgeschoten met mijn Marker tasje, samen met Maria (van Hemert), die kijkt over mijn schouder mee

maandag 28 januari 2013

maandag met foto

na ruim een week zonder foto's heb ik sinds gisteren weer een helemaal complete laptop tot mijn beschikking, een klein feestje! Minstens zo feestelijk is het boekje 'Nog 100 nachtjes slapen', geschreven door Milja Praagman. Sophie heeft het en oma inmiddels ook. Sophie is namelijk zelf bijna jarig en wat is er nu leuker dan een boekje over verjaardagen voorgelezen krijgen als je nog maar weinig nachtjes hoeft te slapen voor het zover is?
In Nog 100 nachtjes slapen kan Dorus niet wachten tot ze jarig is, dus maakt ze zelf een feestje. Haar moeder heeft gezegd dat ze lekker mag gaan knippen, dus knipt ze mooie lapjes: uit het tafelkleed, uit de jurk aan de waslijn, door de hele stad… Het boek nog 100 nachtjes slapen is prentenboek van het jaar 2013 geworden en tijdens de nationale voorleesdagen wordt het daarom veel voorgelezen op school, in de bibilotheek en thuis. Bij Sophie op school hebben ze het boekje ook en toen Sophie vertelde dat zij ook vlaggetjes van stof heeft mocht ze de slinger meenemen naar school. Sophie's slinger, die door deze oma jaarlijks wordt aangevuld met een 'jaarvlaggetje' hangt nu in de klas. De juf heeft gezegd dat Sophie een knappe oma heeft *bloos*. Ik weet al wat het thema wordt voor het vlaggetje voor Sophietjes vijfde verjaardag ;)

zondag 20 januari 2013

fotoloze zondag

Ach, het is weer eens heel wat anders, een blog zonder plaatjes. Gisteren kwam schoonzoon, de papa van Sophie, aan mijn laptop werken, er waren wat probleempjes zo hier en daar. Al snel bleek dat mijn harde schijf in niet zo heel beste staat meer was. Ik werk inmiddels op een nieuwe laptop en schoonzoon nam de oude mee om te kijken wat er nog te redden is van de inhoud. Veel belangrijks zal ik niet kwijt zijn, maar nog niet alles is geïnstaleerd hier. Vandaar dat ik nog even geen foto's plaats en netjes wacht tot mijn fotomapjes weer geïnstallerd zijn. Het wordt daarom een fotoloos blog vandaag. Ondertussen ben ik heerlijk bezig met van alles: de kleurenblokjes, de Oud goed quilt en vooral dit weekend: het Huswif. Zo leuk om daar mee bezig te zijn. De support groep is van start en de eerste tipjes en trucjes worden al uitgewisseld. Bekenden zie ik er ook, het gaat vast heel gezellig worden daar bij dat Huswif. Mijn eerste opberg-zijde van het Huswif is inmiddels klaar en tamelijk goed gelukt. Een heel karwei want 'de Juf' schrijft voor dat het met de hand genaaid het mooist is. Ze heeft gelijk, steekje voor steekje kien ik heel zorgvuldig uit op denkbeeldige lijntjes en het wordt fraai, al gaat het langzaam. Het is een rustige zondag ook, want met dit weer ga je er niet uit als het niet strikt noodzakelijk is. Met een hapje en een drankje op zijn tijd heb ik een hele middag niets anders gedaan dan steekjes maken en zo nu en dan even met de nieuwe laptop spelen. Eigenlijk is het een heel erg fijne zondag! :)

dinsdag 15 januari 2013

Het project Huswifboek is van start!

Op vijf januari is het project Huswif-boek van start gegaan. Dat gebeurde bij Inx-tenzo in Velp en ook een beetje hier op het weblog. Afgelopen weekend zijn aan alle deelnemers de pdf's verstuurd. Needlesatwork laat weten "een beetje verrast te zijn door het grote aantal mensen dat aan het huswifboek wil gaan werken. Het is echt heel leuk dat het project zoveel borduursters aanspreekt", aldus Margreet. Natuurlijk heb ook ik inmiddels een beginnetje gemaakt voor mijn eigen Huswif-boek. De oude lapjes-doos kwam op tafel
en er werd gewikt en gewogen en soms te licht bevonden.
Dozen met bandjes werden uit de kast gehaald en knoopjes en garens. Heel erg nuttig natuurlijk, maar wat is het een rommeltje geworden op de tafel van Nuttig en Fraai. Wie zin heeft om mee te doen en zich nog niet heeft opgegeven kan dat alsnog doen, Je werkt op eigen tempo want alle afleveringen kunnen apart of tegelijk besteld worden. Opgeven kan bij Needlesatwork@ziggo.nl Ook Inx-Tenzo is in de ban van het Huswif project. Voor de deelnemers worden er een nuttig dagjes georganiseerd; de eerste daarvan is op 13 maart gepland en wel voor een speciale prijs: €25, in plaats van €32,50, wat de gebruikelijke prijs is voor een workshop. Voor dit bedrag krijg je ook koffie, thee en een lunch.
Behalve aan mijn Huswif werd er geborduurd aan een prachtig motief in kruissteek. Ook stoeide ik wat met hexagonnetjes en borduurde ik wat stopjes.
Aan mijn kleurenstaaltjes van DMC kwam ik niet toe, daar moet ik straks dus even extra mee aan de slag.

zondag 13 januari 2013

Ditten en datten

De rust is weer een beetje terug in huize Nuttig en fraai. Vandaag heb ik wat gewerkt aan de Oud Goed quilt.
Dit vlak is nu helemaal gequilt en alle onderdelen zitten vast. Als je goed kijkt zie je dwars door het midden van het grote ronde initiaal een naadje lopen. Het fragment is een stuk van een oud linnen laken. Omdat in vroeger tijden het linnen niet breed genoeg geweven kon worden om een beddenlaken van te maken werden twee zelfkanten met kleine steekjes aan elkaar genaaid. Omdat de naad precies in het midden van het bed viel en men juist daar graag het monogram wilde borduren werd dat gewoon over de naad heen geborduurd. Leuk dat ik ook dit stukje oude handwerk in mijn quilt kan laten zien. Rondom het monogram is de stof een klein beetje sleets, maar ik heb het toch gebruikt. Het borduurwerk is nog helemaal fris en glanzend. Eerlijk gezegd: ik vind het prachtig! Het kleine gequilte rondje rechtsboven is iets uit mijn 'proefjes-doosje'. Ik maakte het ooit als proefje voor een kloshoudertje in Boutis.
Ook in dit deel is al wat gequilt, het 'hemdje' heb ik aan de zijkanten afgewerkt en ik heb er twee bandjes aangezet. Het moet nog op de quilt genaaid worden. Verdere versiering voor dit onderdeel ligt al klaar en hoe dat wordt zie je later ;)
Wat nog niet voorbij kwam vandaag is het kleurige borduurwerkje. Ik heb inmiddels 36 kleurvlakjes klaar en met de oogst van vandaag erbij worden dat er straks 39. Tot slot wil ik nog even terug komen op het tijdschrift Piecework waarvan ik jullie eergisteren de mooie sokken op de cover liet zien.
Het blad komt zes keer per jaar uit en inmiddels heb ik net mijn zesde nummer ontvangen. Veel onderwerpen gaan over stof maken: breien, haken, kant en daarbij komen zowel de meest prachtige nieuwe ontwerpen langs als oude uit een ver verleden. Veel moois om naar te kijken en over te lezen, ik ben niet zo'n breister maar soms zit er zelfs voor mij een leuk of bijzonder project bij. (zoals de bewuste sokken). In het vorige nummer stond dit buideltje en dat heb ik met veel plezier gehaakt. In wat mindere mate wordt er ook over borduren geschreven, Hardanger en Italiaans borduurwerk zijn onderwerpen die in de afgelopen maanden actueel waren. Een abonnement nemen kun je hier. Voor zover mij bekend is het tijdschrift niet in Nederland te koop. Ik nam destijds een tweejarig abonnement, dat was een stuk goedkoper dan twee maal een jaar.

vrijdag 11 januari 2013

een enerverend weekje

Ik schreef al dat mijn lief zijn pols brak tussen kerst en oudjaar. Afgelopen week bleek bij de controle dat de breuk niet goed gezet was. Gisteren ging hij onder het mes. Om half acht moesten wij ons melden en geen minuut later, werd mij nog verzekerd toen ik daarom vroeg. Even voor half acht arriveerden wij op de afdeling, kregen een kastje toegewezen en een bed waar hij pas rond half een die middag in hoefde te gaan liggen. Tot die tijd zou er niets gebeuren. We konden plaats nemen in een wachtkamer waar behalve een kan met nutteloze koffie (alle aanwezigen moesten of nuchter blijven of dronken uit solidariteit niets) en een karrenvracht aan reclame-tijdschriften niets te beleven was. Of het zou de sit-com op de televisie geweest moeten zijn, die zich nota bene afspeelde op een psychiatrische afdeling. Wij zijn van armoede maar in de centrale hal gaan zitten wachten. Gelukkig had ik een borduurwerkje mee, wat tijdens mijn zeven uur durend verblijf daar zowaar af kwam.
Met mijn lief gaat het goed, de breuk staat goed en is stevig verankerd met een plaatje. Mijn mapje is een snoepie...
Ik zag het ooit bij haar en zij was zo lief om het patroontje te sturen. Corrie had daarvoor speciaal toestemming gevraagd en gekregen van DMC. Ik heb iets veranderd aan het klepje, het was oorsponkelijk een klepje wat in een punt eindigde, ik heb het mijne met rondingen afgewerkt. Ook heb ik er een sluiting aan gemaakt met een klein knoopje. Mijn eerste werkstukje klaar in 2013! Deze week kwam ook de nieuwe Piecework. Ik ben als een blok gevallen voor de prachtige sokken op de omslag. Het patroon voor de sokken èn de geschiedenis van de originele sokken vind je in het blad.

zondag 6 januari 2013

zondags rust

Een lange en heerlijke zondagmiddag, bezig met quilten en borduren en af en toe iets lekkers. Het quilten bleek nog niet verleerd en mijn kostbare zijden batting deed de rest:
Het wordt mooi en ik heb er weer plezier in, in mijn oud goed en in het quilten. Een goed voorteken voor het naderende Huswif-boek project. Achter de schermen veel activiteit, zowel bij mij als bij Margreet. Het wordt leuk straks, ik weet het zéker! Ook de kruissteekjes worden leuk en voorlopig precies zoals ik me had voorgesteld. Hier het een en ander...
en daar de 'buit' van vandaag...
Verder heb ik zitten meten en daarna rekenen en bekeken of de plannetjes in het hoofd ook passen bij de lap linnen die ik heb. Het gaat helemaal goed komen. Fijne zondag allemaal

zaterdag 5 januari 2013

Een nieuw project en wie doet er mee?

Ik kon het al bijna niet voor me houden, het nieuwe project waar ik al een tijdje zo enthousiast over ben. Het gaat over oude en nieuwe lapjes en nuttige handwerken en fraaie versiering...helemaal op mijn lijf geschreven...en niet alleen op het mijne gezien de eerste reacties die er al gekomen zijn. Wat wordt er gemaakt? Een huswif en dit keer niet in het min of meer traditionele rolletje zoals ik hier liet zien maar in een boekwerkje waarbij iedere 'pagina een opbergmogelijkheid bied voor allerhande naaigerei.
Het ontwerp is van de hand van Margreet Beemsterboer en dit is wat zij er zelf over schrijft: "Ik wil jullie informeren over een nieuw project: het Huswifboek. Toen in 2008...nog weinig mensen bezig waren met huswifs maakte ik het 'boek' om tijdens workshops te laten zien hoe leuk nuttig handwerk kan zijn. Toen al was ik van plan om er een patroon van te maken, maar zoals dat wel vaker gebeurt..., het kwam er maar niet van... Nu is de beschrijving van het Huswifboek dan toch gemaakt. Maar liefst 32 pagina's vol met informatie, tekeningen, patroontjes. Vandaag tijdens een workshopdag in Velp gaat het project van start.
Nieuwsgierig geworden? Kijk op Needles at work
bij Huswifboek project en lees er alles over. Iedereen kan meedoen want met de stap-voor-stapbeschrijving ga je een heel eind komen. Heb je toch wat hulp nodig? Dat kan vanaf 15 januari via de internetgroep Huswif. Ook is er gelegenheid om deel te nemen aan een workshop "nuttig dagje" die wordt georganiseerd zodra er voldoende belangstelling voor is. Op zo'n nuttig dagje worden onderdelen uit het Huswif nader besproken. Er is op zo'n dag ook gelegenheid om ervaringen en ideeën met elkaar te delen en elkaars werk te bekijken. Locatie: Inx Tenzo, Velp Je kunt je interesse voor een Nuttig Dagje kenbaar maken via een e-mail aan: info@inx-tenzo.nl of per telefoon: 026 363 8549 Wil je meedoen? Stuur een e-mailtje via de website www.needlesatwork.com met de button tekst of via het contactformulier op de website. Ook kun je mij een berichtje sturen. (In de rechterkolom, onderaan vind je "over mij', onder "mijn volledige profiel" vind je mijn e-mail adres). Het Huswifboek is een goed begin van wat een mooi borduurjaar belooft te worden" Ik doe mee en ben alvast begonnen met het bij elkaar zoeken van de materialen die ik wil gebruiken voor mijn huswifboek. Misschien kom ik jullie straks tegen achter de schermen van de internetgroep. Dat lijkt me leuk!

vrijdag 4 januari 2013

van top naar quilt in wording

Gisteren liet ik jullie mijn oude 'Oud Goed' project zien. Ik was er destijds even mee gestopt maar naar nu bleek was het al zover gevorderd dat ik er een batting en een achterkant aan toe kon voegen. Een hele uitzoekerij. Er bleek keus uit twee battings: een van Hobbs in katoen die veel te groot was en een van zijde. De eerste natuurlijk uitermate geschikt voor het doel, maar wel zonde om in zo'n grote batting te knippen. De zijden batting vond ik wel een beetje te luxe voor mijn oude stukjes linnen, maar daar was de maat wel weer precies passend van en had ik weinig 'verlies'. Uiteindelijk besloot ik toch voor de zijde batting te gaan. Daarna een achterkantje gezocht en gevonden. Een mooi wit op wit bedrukte stof en ook die was precies op de goede maat. Een avondje rijgwerk leverde een klein wondertje op: uit het flodderige topje was plots een lekker zacht dekentje ontstaan:
Dat kan alleen maar nog lekkerder worden als ik het ga quilten. In de doos met oude lappen vond ik nog een oefenstukje, een deel van een mouwtje. Ooit door kinderhandjes op school in elkaar gezet en door de juf niet helemaal goed bevonden:
"boord aan de verkeerde kant opgezet" schreef de juf en daaronder:"naad moet niet aan beide zijden gezoomd". Juf had wel een punt, het boordje zit ook verkeerd om genaaid en de naadjes zitten daardoor aan de buitenkant van het mouwtje. Gelukkig kreeg het meisje toch nog een 6 voor haar inspanningen. Het is overigens wel heel netjes genaaid. Met mijn vrolijke kleurtjes gaat het ook goed, ik loop nog 'op schema'.
Ik loop zelfs een heel klein beetje voor, want soms is het gewoon moeilijk om te stoppen ;)

donderdag 3 januari 2013

De vijftig tinten wit van 2013

Terwijl Elisabeth ons haar smaragdgroene wereld van schoonheid en harmonie laat zien, sta ik weer met beide benen op de grond en schrijf over de nuchtere en koele witten die mij al langere tijd bezig houden. Vorig jaar begonnen we eraan:Betty,Monica en ik, nadat we eerst de kunst van het Oud Goed hadden afgekeken bij Sanny de Zoete in Delft waar een juweeltje van een oud goed quilt te pronk hing. Een quilt om van te dromen en zulke dromen wilden wij ook. Al snel voegde Joke zich bij ons drietjes en daarna? Daarna bleef het lange tijd griezelig stil vanonder onze witte lappen.
Vandaag heb ik mijn quilt-top in wording weer eens tevoorschijn gehaald. Laat ik nu eens het goede voorbeeld geven in het nieuwe jaar ;) Ik ben van plan om dit werkstuk binnen niet al te lange tijd af te ronden, het is te leuk om het te laten liggen, al heb ook ik soms even een klein duwtje nodig.
Dat kleine duwtje kreeg ik afgelopen weekend, nog in het oude jaar, toen mij iets heel leuks door de digitale brievenbus werd toegeschoven. Een super leuk project en het kan prima naast dit Oud Goed quiltje worden gemaakt. Wat het is houd ik nog heel even geheim... Voorlopig ga ik eerst even spelen met de lapjes uit deze doos...

woensdag 2 januari 2013

De kleuren van 2013

Ik ben nog niet klaar met het inkleuren van het nieuwe jaar. Gisteren startte ik een nieuw projectje waar ik al lange tijd in gedachten mee bezig was:
de kleuren van DMC. Sommige gebruik ik vaak, andere zelfs heel erg vaak en terwijl er nog weer andere spiksplinternieuw en ongebruikt in mijn doosje liggen. Er zijn kleuren die ik mooi vindt, of bijzonder, kleuren die de mijne niet zijn maar het toch leuk doen in een merklap of ander project. Eigenlijk wil ik ze al heel lang allemaal een keer gebruiken en ervaren. Een grappig patroon had ik er voor met verschillende hartjes, maar gisteren bleek dat het borduren van een enkel hartje te veel tijd kost om dat meer dan 360 keer leuk te vinden. Ik heb dus voor een eenvoudiger concept gekozen en wil iedere dag drie kleuren toevoegen aan mijn palet... dat moet te doen zijn naast alle andere lopende en nog te starten projecten.
Wat ik er uiteindelijk van ga maken zie je later...

dinsdag 1 januari 2013

De kleuren van 2013

De kleuren van 2013 en dan bedoel ik niet vijftig tinten blauw. Ook al is blauw mijn favoriete kleur, mijn lief heeft er op dit moment genoeg nuances van op zijn hand. Tijdens de kerstvakantie startte ik een kleurrijk borduurwerkje. Het projectje lag al sinds de laatste vakantie klaar: garens, linnen en patroon, maar in Frankrijk kwam het er niet van. Omdat zoonlief hier wat langer was dan gebruikelijk en ik iets wilde borduren wat ik hier beneden ook kon zien haalde ik mijn 'vakantie-mapje' tevoorschijn en ging met veel plezier aan de slag. Het wordt een enveloppe-tasje en het patroontje kreeg ik lang geleden van Corrie. Heerlijk om in deze donkere tijden met zulke vrolijke kleurtjes te borduren. Hierboven zie je het motiefje voor het klepje. Het is geborduurd over een draadje op 16 draads linnen. Dat Laatste borduurde ik toen zoon weer naar huis was en ik lekker boven onder de loupe-lamp verder kon borduren. Hier zie je het motief nogmaals, maar dan een beetje groter:
Het borduren van de bloemen hieronder ging heel wat makkelijker, die zijn over twee draadjes linnen geborduurd en dat kan ik, zelfs bij de televisie, nog prima zien.
Wat er verder op het programma staat voor 2013? Natuurlijk ga ik verder met het afmaken van de werkstukjes die er nog liggen, ik wil ook dit jaar weer wat lapjes aan mijn Souvenir de ma Vie kunnen toevoegen, er ligt een heel spannend en nieuw projectje op me te wachten. Het is 'onder embargo' aan mij gegeven maar het wordt super kan ik alvast verklappen! Verder wil ik mijn oud goed project weer eens van stal halen...ook dat wordt vast een van de projecten voor het lijstje 'Af in 2013'. Op 'uitgaansgebied' zijn er ook al wat leuke afspraken en plannen: een workshop in januari en een dagje Merkwaardig. Verder is er de handwerkbeurs (met mini-workshop in de trein), een tweede workshop en twee van mijn handwerkclubjes die in februari bij elkaar komen. Genoeg om van te genieten en om nu al naar uit te kijken. We maken er een mooi jaar van!