dinsdag 27 november 2012

Muizenissen

Of ik hem kon helpen, vroeg hij. Hij schoof twee blote muizen over de tafel in de lunchroom waar wij hadden afgesproken. Zweedse muizen constateerde ik. Ze kwamen van Ikea las ik op het labeltje aan hun buik. Het zat zo, legde hij uit, terwijl hij langzaam een boek in mijn richting voortduwde: 'de naai- en breipiet had het te druk, hij had er maar een in vaste dienst en het uitzendbureau voor Pieten kon hem op korte termijn geen andere brei- of naaipieten leveren. Hij las mijn blog regelmatig, tijdens de lange zomermaanden, als hij weinig anders te doen had dan Het Grote Boek bijwerken en een beetje op de Pieten letten en zo was hij ook op het idee gekomen... Een kopje koffie en een broodje brie verder waren we het eens: voor deze ene keer zou ik hem uit de brand helpen, juist voor dat ene speciale kleine meisje....
En zo komt het, dat mijn tweede Quaker pinballetje een ietsje langer op zich laat wachten. Echt waar!
Meer over het boek 'het muizenhuis, Sam en julia in het theater' lees je hier

woensdag 21 november 2012

Een merklap patroon van Dieuwke voor jullie

Achter de schermen van nuttig en fraai zijn er in de loop der jaren heel veel warme en waardevolle contacten ontstaan. Een tijdje geleden kreeg ik op nuttig en fraai een aardige reactie van Dieuwke die me vroeg waar ik een bepaald patroontje had gekocht. Omdat ik het patroon zelf niet meer nodig had, mijn merklapje was inmiddels af, stuurde ik het naar haar op. Wat ik me niet herinnerde maar Dieuwke wel, was dat wij elkaar vorig jaar in de Elzas tijdens de tentoonstelling in Ste Marie aux Mines ontmoet en vervolgens uitgebreid gesproken hadden toen wij bij toeval een tafeltje deelden. Erg leuk dat ik haar op deze manier weer 'terug vond'. Mijn verrassing was des te groter toen Dieuwke kort daarop schreef dat ze een merklap, in bezit van haar vriendin Barbara, op patroon wilde zetten en of ik daar een kopie van wilde. De merklap van Barbara is gemaakt door de betovergrootmoeder van Barbara van moederszijde. Het lapje is geborduurd in het jaar 1855. Een prachtig stukje familie bezit.
Het maken van het zou wel lang gaan duren schatte ze in, maar niets bleek minder waar. Binnen korte tijd viel het patroon op mijn virtuele mat en ging ik aan de slag met Barbara's merklap.
Omdat Dieuwke zo lief was om het patroon ook voor de lezers van nuttig en fraai beschikbaar te stellen borduurde ik in flink tempo. Na een kleine week kon ik haar bovenstaand resultaat laten zien en na nog een week was het lapje af:
Mijn 'Barbara' is inmiddels ingelijst. Komende week zoek ik er een mooi plekje voor aan de muur. Maar zo tegen de muur geleund voor de fotograaf staat het ook prima natuurlijk.
En dan nu het aller aller belangrijkste: Als je een kopie wilt van bovenstaand patroon stuur me dan een mailtje. Mijn e-mail adres vind je in de rechterkolom onderaan bij "over mij" en daar moet je dan op het fotootje klikken. Ook kun je onderaan dit log op mijn naam klikken in het zinnetje "geplaatst door Marcella". Het kan misschien even duren voor ik de pdf naar je opstuur maar ik zal proberen om alle mails zo snel mogelijk te verwerken.
Met dank aan Barbara voor het mogen publiceren van haar merklap en aan Dieuwke voor het vele werk aan het maken van het patroon en voor het mogen delen van haar patroon met alle nuttig en fraai lezers. Het patroon heeft Dieuwke gemaakt met behulp van dit kruissteek programma. Het is gratis te downloaden. Please feel free to ask for the free pattern of this lovely Sampler. You will find my e-mail adress in my blogger Profile (right column, at the bottom,)

vrijdag 16 november 2012

een school vol juffen

Je zult het maar in je kast hebben liggen, zoveel handwerkjuffen, die je op ieder moment van de dag willen helpen met allerlei nuttige en fraaie handwerktechnieken. Ik schreef al eerder vol lof over de drie DVD's Behoud Handwerktechnieken deel I die over verschillende soorten borduurtechnieken gaan. Kort geleden verscheen de lang verwachte tweede uitgave met opnieuw drie DVD's ditmaal met het onderwerp Technieken die stoffen doen ontstaan.
Als je er goed over nadenkt zijn veel van deze technieken waarbij uit een draad 'stof' ontstaat je wel bekend. Twee van de drie dvd's gaan over deze technieken, de derde dvd bevat nog een reeks leuke extraatjes waaronder het knopen van akertjes
zoals je hier op 'archief-foto' ziet. Het knopen van de akertjes op de DVD gaat net weer een beetje anders dan ik het indertijd heb geleerd zodat er ook voor mij weer een nieuw elementje aan het knoopwerk valt toe te voegen.
Haken is ook zo'n techniek waarbij stof ontstaat, net zoals
breien, weven en kantklossen.
En ook al kan ik wel breien en haken, er zullen altijd wel handigheidjes gedemonstreerd worden die het werk net een beetje mooier uit de verf doen komen.
Ook kun je denken aan macramé, vilten, vlechten en naaldkant waarvan je hier een voorbeeldje ziet uit mijn Souvenir de ma Vie.
Ook het Filetknopen en Frivolité komen uitvoerig aan bod en die technieken heb ik even geprobeerd voor ik hier een enthousiast verhaal over de dvd's ging opschrijven. Je wilt tenslotte toch even het 'praktisch nut' van de zaak kunnen aantonen. Dat de proef gelukt is zie je op bovenstaande foto, al moet ik nog veel oefenen om mooie regelmatige knoopjes en mazen te maken. Er is nog veel wat ik niet heb gezien op de dvd's, ruim 16 uur aan demonstraties bekijk je niet zo eventjes achter elkaar. Ik wil dolgraag leren om Iers te haken en gelukkig laat 'mijn' juf dat ook zien. Voor kantklossen heb ik alles zo ongeveer wel in huis: van kussen tot klosjes; ik moet er alleen nog een beetje tijd en een goede juf voor hebben, die laatste heb ik dan nu gevonden. Ook macramé, maar dan met een heel fijn garen wil ik graag nog eens proberen, net zoals wat meer vaardigheid in het maken van kwastjes en passementen en het vlechten van koordjes. Dat komt goed van pas als ik weer eens een handwerktasje of etuitje maak. Er is heel veel te zien en te leren op deze tweede editie van 'de juf', uiteraard ook voor mij en ik kan jullie deze dvd's dan ook van harte aanbevelen. Meer info over de dvd-box vind je hier en bestellen kun je op dezelfde website. Ik ga nog even verder met mijn eigen naaldkant-project: hemdensplitjes
Houd je het toch liever 'eenvoudig' op een merklapje? Daarover heb ik binnenkort een erg leuk nieuwtje

zaterdag 10 november 2012

over merkwaardige kippenbotjes en een vingerhoed

Het is al een tijdje geleden dat er in het tijdschrift van Merkwaardig een patroontje stond voor een allerliefst handwerkattribuutje. Omdat ik een essentieel onderdeeltje miste verdween het idee een beetje naar de achtergrond tot het moment dat een bevriende handwerkster mij meldde dat zij een wensbotje had bewaard van de kip die ze onlangs had gegeten. Omdat wij zelden meer een hele kip op tafel hebben sinds onze kindertjes hun eigen huis hebben vroeg ik haar of ze aan mij wilde denken als ze weer eens kip at. Niet lang daarna kreeg ik van haar een 'wishbone'. Omdat er nog steeds allerlei andere handwerkzaken om aandacht vroegen, bleef mijn botje een tijdje liggen in afwachting van het moment dat ik aan mijn kleine haakwerkje zou beginnen. Ondertussen vertrokken we in september naar de Elzas. Op een warme zonnige middag zaten wij aan de (warme) lunch, heerlijk op een terras en aten beiden een krielkipje. Halverwege de maaltijd kwam ik op mijn bordje het wensbotje tegen en vroeg mijn lief om toch vooral ook heel voorzichtig te zijn met het zijne. Zo kwam ik thuis met een tweetal heel kleine en heel fragiele wensbotjes waarvan ik hoopte dat de maat precies goed zou zijn om als houdertje voor een kindervingerhoedje te dienen. Eenmaal thuis ging ik direct aan de slag:
Hier zie je het doosje waar het vingerhoed-houdertje precies in bleek te passen.
Als je het open doet zie je dit.
en hier zie je mijn voorraad vingerhoedjes voor héél kleine vingertjes.
Even poseren voor de fotograaf: het gekregen 'grote' wensbotje naast het kleine Franse zusje (of broertje).
Het kleine doosje met inhoud stuurde ik naar de geefster van het grote wensbotje. Om die reden ligt er ook een knoopje op het doosje op de bovenste foto. In het gehaakte rozetje op het doosje staat haar naam in keurige letters geschreven. Voor mezelf maakte ik zowel het grote houdertje (eindelijk ;) als het kleintje. Zonder doosje, want daarvan had ik er maar een :)
Met dank aan merkwaardig voor dit alleraardigste patroontje. Je kunt het vinden in nummer 88 van maart 2011

zaterdag 3 november 2012

een balletje opgooien

Hier zie je een oud merklapje gemaakt door Klazina Baas. Het lapje is in bezit van Trijnie en zij zou graag meer over de herkomst van het lapje weten. Trijnie vermoedt dat de boerderij die op het merklapje staat afgebeeld, het huis is waar Klazina destijds woonde. Wij denken dat dat op de Zuid-Hollandse Eilanden kan zijn geweest of in Bleskensgraaf. Is er iemand die de naam Klazina Baas herkent en/of weet waar deze boerderij staat? Het zou leuk zijn als er meer over het lapje bekend zou worden. Voor een groter beeld kun je op de foto klikken. Ik hoop dat door mijn oproepje het balletje gaat rollen.
Mijn (pin)balletje is intussen ook af. In diameter is het ruim vijf centimeter en dat is lang niet gek voor een Quaker pinball. Toch zijn ze er ook in kleiner formaat geweest. Om dat te bereiken moet ik een volgend exemplaartje met naaldjes 0.6 of 0.4 breien met een nog fijner garen. Wie weet ga ik dat ook nog eens proberen. Een kijkje aan de achterkant levert dit plaatje op:
Er moet nog een beter 'touwtje' om de bal, dat had ik zo gauw niet in huis maar dit bandje volstaat ook voorlopig.