zondag 22 april 2012

klein rolletje

Als ik goed tel is dit mijn vierde breirolletje. Ooit begonnen met Sampler M, daarna een tweede exemplaar met heel veel nieuwe patroontjes gevolgd door een derde rolletje en het klein. Nu brei ik er eentje in linnen, verschil moet er zijn. Ook dit wordt een smal rolletje. Heel veel patroontjes komen van Jookies broddellap en sinds gisteren zijn er ook twee patroontjes van Annelein bijgekomen.
Ik brei gewoon die patroontjes die er op dat moment langskomen zodat mijn rolletje toch een eigen broddeltje wordt.
Een van de patroontjes van Jookies heb ik na afronding ook met een eigen variatie gebreid, je ziet het hierboven. Voor de foto legde ik er wat oude brei-attribuutjes bij: een paar benen breinaaldjes, een paar breidoppen van been, bedoeld om het breiwerk op de naald te houden als je het breiwerk weglegt. Tenslotte ook een breischede. Dit is een klein exemplaar wat je aan je schortband kunt vastklemmen met het klipje wat eraan zit. De breinaald kan tijdens het breien in een gaatje bovenop gestoken worden en rust comfortabel in de zij. Er zijn ook breischedes van hout gemaakt, deze zijn vaak wat groter.
Gezellig dat er door Joke en Annelein weer zoveel mensen zelf aan een breirolletje breien

vrijdag 20 april 2012

Een paar steekjes zo hier en daar

In het afgelopen weekend heb ik mijn huiswerk gemaakt. De laatste tijd is onze Souvenirgroep weer druk bezig met allerlei kleine uitlegjes en technieken die we elkaar voorschotelen als we als groep bij elkaar komen. Een paar maanden geleden was dat een smockwerkje, de keer daarop legde ik een gebreide franje uit zoals die gebruikt wordt in het Mountmellick borduurwerk en de komende week gaan we hier mee aan de slag:
Ook ging ik verder met het Friese lapje in witwerk.
Mijn hart kreeg krulletjes, sierlijk vind ik ze en ze horen echt bij het Friese borduurwerk. Al met al is het een prachtig hart geworden.
Ik maakte het kleine alfabet in pltateekjes af en er volgden nog een paar motiefjes, een pot met sterretjes bloemen en een grotere ster, beiden in platsteek. Ik vind het schitterend hoe die platsteekjes in zijde gaan glanzen als je heel even en onder een doek het strijkijzer er op zet. Er is nog maar een klein hoekje onbedekt in de stof.
Toch zal ik ook daar nog wel even mee zoet zijn. Ik aarzel nog of ik de randjes nog wat verder door laat lopen naar beneden of dat ik de ruimte met iets anders vul. Je ziet het lapje vast wel weer eens terug. Van een geheel andere orde is dit vogeltje:
Ik nam het mee toen ik gisteren naar mijn moeder ging. Het is niet moeilijk te zien en te maken en dat kan ik dus prima doen als ik een dagje op visite ben. Terwijl we praten maak ik zo nu en dan een steekje. het schiet niet heel hard op natuurlijk maar we vinden het allebei wel gezellig, mijn gehandwerk. Ik denk dat ik het doosje garen, het patroon en het lapje maar bij elkaar houdt voor de volgende visite...

dinsdag 17 april 2012

Verder met Fries witwerk

Vandaag ben ik heel druk bezig geweest met het overzetten van de oude logjes van weblog naar hier. Gisteren kregen ik en vele anderen bericht dat onze fotobestanden voorgoed zijn 'verdwenen'. Een slechte beurt voor uitgever Sanoma, die verantwoordlijk is voor de mislukte migratie bij Weblog.
Op acht maanden na heb ik alle tekst nu hier op Blogspot staan, daarna volgen de foto's die ik handmatig weer terug zal moeten plaatsen. Het is niet anders al moet ik wel bekennen dat ik met veel plezier de oude logjes heb teruggelezen. Dat laatste was nodig omdat er allerlei foutjes in de lettertekens zijn geslopen tijdens de migratie.

Gelukkig was er ook nog hier en daar tijd voor een steekje de afgelopen dagen.

Ik begon aan een prachtig hart op mijn Fries lapje van zeventiende eeuws linnen. Op een afbeelding die ik via Tineke Tinbergen onder ogen kreeg zag ik heb en ik heb hem vanaf een fotootje geprobeerd na te borduren. Gelukkig weet ik sinds kort wat meer over de opbouw van de diverse motieven in het Friese witwerk zodat het me zonder tekenen eigenlijk prima af ging.


Het hele lapje, niet groter dan 21 bij 32 centimeter, ziet er op dit moment zo uit als hierboven op de foto. Het wordt helemaal volgeborduurd want ook de Friese merklapjes zaten lekker vol.

Rondom het hartje komen straks nog 'krulletjes'.


Helemaal onderaan maakte ik twee letters in sneewerk. OP dit heel fijne linnen geen gemakkelijke opgave. Toch werd het in vroeger tijden ook door meisjes van een jaar of twaalf en misschien nog wel jonger op ditzelfde fijne, 28 draads linnen geborduurd.


Bovenstaand randje is niet Fries vermoedelijk al past het - vooral als het straks af is - prima bij de andere randjes die ik allemaal aan de rechterkant heb geborduurd.
Dit randje komt van een oud fragmentje wat ik ooit van Betty kreeg. Zij vond het in Frankrijk. Ik wacht even met het openknippen van de stof omdat het best teer is allemaal. Omdat ik het liefst 'in de ring' werk wordt het te kwetsbaar met al die open gaatjes

zondag 15 april 2012

Liebster Blog Award


In het vorige blogje lazen jullie al dat Dulcinella uit Duitsland België mij een Liebster Blog Award had gegeven.
Aan het aanvaarden van de award zijn een aantal voorwaarden verbonden:

In de eerste plaats een uitleg op je eigen blog wat de Liebster Blog Award inhoudt. Het is een onderscheiding voor 'nieuwe' bloggers met minder dan 200 volgers met de bedoeling dat die daardoor onder de aandacht worden gebracht van andere bloggers
Dulcinella beschrijft dat zo:

Liebster is a German word meaning Dearest or Beloved, it can also mean Favorite. The idea behind the Liebster Blog Award is that it is given to upcoming bloggers (with fewer than 200 followers) in order to create new connections and bring attention to wonderful growing blogs.

Nu ben ik niet echt nieuw als blogger, mijn oude lezers weten dat ik sinds 2005 onder dezelfde naam Nuttig en fraai heb geblogd bij weblog. Sinds hun mislukte migratie schrijf ik sinds oktober 2011 bij Blogspot. Het fenomeen 'volgers' is voor mij wel nieuw, op dit moment heb ik er 93.

Regeltje 2 van de Liebster Blog Award is een bedankje naar degene die de Award heeft gegeven en dat is in mijn geval Dulcinella die ik hierbij nogmaals hartelijk wil bedanken!

Regel drie heeft het verzoek om vijf dingen over jezelf te vertellen.
wist je dat
1. ik voordat ik nuttige en fraaie handwerken ging maken jarenlang heb gequilt? Zo maakte ik o.a. een Dear Jane met sitsen en klederdracht ruitstoffen van den Haan en Wagemakers uit Amsterdam
2. Ik ooit een opleiding kleding maken volgde aan de Rotterdamse Snijschool?
3. ik een lijstje heb sinds ik bij Blogspot schrijf, waarin ik alle landen bijhoud waar mijn logjes gelezen worden?
4. dat op dit moment de volgende landen op mijn lijstje voorkomen:

Argentinië Australië Bahrein België Brazilië Bulgarije Canada Colombia Denemarken Dominicaanse republiek Duitsland Filipijnen Finland Frankrijk Gabon Griekenland Hongarije Ierland India Indonesië Italië Japan Jersey Letland Luxemburg Maleisië Marokko Mexico Moldavië Nederland Nederlandse Antillen Nieuw Zeeland Noorwegen Oekraïne Oman Oostenrijk Polen Portugal Quatar Roemenië Rusland Servië Slowakije Spanje Suriname Tsjechië Thailand Turkije Venezuela Verenigde Arabische Emiraten Verenigde Staten Verenigd Koninkrijk Vietnam Zuid Afrika Zuid Korea Zweden Zwitserland

5. Dat er ook achter de schermen bij Nuttig en fraai vele vragen over textiel worden gesteld en dat ik het na al die jaren nog steeds heel erg leuk vind om die te beantwoorden.


Tenslotte mag ik dan als nieuwe Liebster Blog Award-houder aan vijf andere bloggers deze onderscheiding doorgeven.

1)Allereerst wil ik Lheurebleue een Liebster Award geven omdat ze me altijd weet te inspireren. Ik ken haar al langer als blogger en ook heb ik haar een aantal keren ontmoet. Ik houd van haar stijl van handwerken, die altijd met een dikke glimlach en een knipoog is

2)Vervolgens wil ik Rafels en Rozen een Liebster Blogaward geven. Mevrouw Rafel stopt altijd zoveel creativiteit in haar handwerk, haar tekeningen en haar ideeën dat het zonde is om haar voor mezelf alleen te houden. Ik hoop dat door de Liebster Blog award nog meer mensen de weg zullen vinden naar dit volgens mij unieke blog.

3) Ook wil ik graag aan Ann de award doorgeven. Een van mijn meest trouwe lezers van overzee. Ook bij haar is het heerlijk om te lezen over haar handwerkpassie.

4)Een tamelijk nieuw 'kid on the block' is Handwerkcafé waddinxveen. Lilian Kok kennen velen misschien nog van de patroontjes van Tantes zolder (my aunt's attick). Dat zij ook een bijzonder leuk handwerkcafé heeft kunnen jullie zien op haar blog.

5) en tot slot ben ik al jaren een vaste bezoeker van Josephine Of het over quilten gaat of over haar hondjes, ik kom er steevast met een 'big smile' vandaan.

Nu rest mij nog om straks alle genomineerden even een berichtje te sturen en tot slot ook nog de achterkant van bovenstaande foto te laten zien en dan..., dan ga ik nog even verder met borduren.

donderdag 12 april 2012

Liebster Blog award

Vandaag kreeg ik als reactie op mijn vorige blogje dit bericht:

dulcinella zei...

Marcella, ik heb je een liebster award gegeven! je kan dit nakijken op mijn blog op http://ladulcinella.blogspot.com/
Proficiat, je hebt hem meer dan verdiend!

Eerlijk gezegd ben ik daar reuze blij mee, met deze award. De laatste dagen ben ik druk bezig geweest met het terugplaatsen van mijn oude blogs van Weblog naar Blogspot. De award is op dit moment een heerlijk opstekertje en dat had ik best even nodig.


Ik zal later nog een speciaal blogje aan de Liebster Blog award wijden, dat gaat me vanavond niet meer lukken want ik moet morgen heel vroeg weg. Dulcinella, alvast heel hartelijk dank voor het geven van de award en het blogje erover volgt echt zo snel mogelijk.
Voor nu sluit ik af met dit mooie pronkplaatje uit mijn Souvenir de ma Vie.

zondag 8 april 2012

Bij de K

Al was er weinig tijd deze week, de handwerkuurtjes zijn goed benut. Met het boek Letter voor Letter op schoot, de foto's van dit bezoek in de aanslag en bijzondere 'hulp' van Tineke ben ik verder gegaan met het lapje in Fries wit- en sneewerk. Wat is dit leuk! Zoals ik al eerder schreef is het een heel gepruts en gepriegel op dit o zo fijne antieke linnen. Maar wat is het prachtig om te doen en heerlijk om het resultaat te zien groeien onder mijn handen.
Ik ben nu bezig met de letter K, dat had je al begrepen.
Om te laten zien hoe priegelig klein de letters zijn heb ik er een muntje van tien eurocent bij gelegd. Dat zijn heel veel steekjes op de vierkante centimeter.
Omdat het Pasen is heb ik de foto's wat groter gelaten dan gewoonlijk. Opmerkelijk is de letter H die geen streepje heeft tussen de 'stokjes' maar een 'v'. De J ontbreekt in het Friese alfabet. Gaandeweg leer ik wel veel, bijvoorbeeld hoe de letters zijn opgebouwd en inmiddels kan ik ze met enige gepuzzel ook zelf tekenen.
Ook al is er niet heel veel lege ruimte meer op mijn lapje, er zal nog wel de nodige tijd aan besteed gaan worden om het helemaal vol te krijgen.
Als het af is borduur ik een mooi randje op tule en kan het lapje in mijn souvenir. Het eerste lapje van de tweede zes meter

dinsdag 3 april 2012

Een prikkerig onderwerp

Katrien begon er mee. Of je op drie april je speldenkussentjes wilde laten zien. Ondertussen heb ik op diverse blogs al de meest prachtige en bijzondere exemplaren langs zien komen.
Net als Corrie zal ik niet al te veel tekst wijden aan mijn 'gevalletjes', die spreken voor zich denk ik zo.
Hierboven het mandje waar ik veel van de eigen maaksels in bewaar. Ik denk dat jullie de meesta daarvan wel eens in een of ander blog hebben zien langskomen. Nieuwsgierig naar de verhalen?klik,klik
Een echt shaker speldenkussentje, ooit gekocht in Bath tijdens een tentoonstelling over Shakermeubels in het American Museum.
Nog een hoopje heel bruikbare exemplaren. Eentje is gevuld met lavendel...dat is nog eens heerlijk prikken.
Een ouwetje. In het doosje van de firma Gütermann kunnen nog meer spelden worden opgeborgen.
De wat luxere exemplaren van been.
En de stoere modellen van hout. Die met een plaatje erop zijn Mauchlineware, de ronde pindish noemt men Tartanware. Aan de spelden die ervoor liggen kun je zien dat het maar een heel klein speldenkussentje is.
Soms zitten de speldenkussentjes verstopt in een doosje, zoals in dit kleine kindernaaidoosje wat uitklapbaar is.
Natuurlijk heb ik ook een speldenkussentje in de maak...

zondag 1 april 2012

klein en kleiner

Was ik vorige week nog heel enthousiast aan het 'broddelen', de afgelopen paar dagen stonden in het teken van Het Serieuze Breiwerk. Ook al is het maar een klein dingetje, mijn breiwerkje voor 'gevorderden' is een compleet en oud patroontje van een babymutsje. In een Souvenir de ma Jeunesse tref je vaak ook miniatuur kledingstukjes aan, gebreid en soms ook genaaid. Nu was ik vorige week op visite bij een handwerkster en zag daar in een Souvenir een lief klein babymutsje. Schattig!
Toevallig vond ik bij het wat grondiger schoonmaakwerk ergens een stapeltje tijdschriften en boeken die ik ooit had weggelegd en helemaal bovenop vond ik ook een patroontje van zo'n klein mutsje.
Ik besloot direct aan de slag te gaan met DMC perlé nummer 60 en twee breinaaldjes 0.8
Ik kan jullie verzekeren dat er twee vingers redelijk gewond zijn geraakt door de scherpe breinaaldjes maar het resultaat was gisteren klaar en mocht in een sopje (vanwege de bloedvlekjes)
Om het verschil in maat te laten zien tussen een gewoon babymutsje en mijn miniatuurtje heb ik onderstaande foto gemaakt
Het voornaamste gepriegel kwam door de vorm van het mutsje. Je begint met het breien van het rozetje en daarna ga je flink meerderen voor de rest van het mutsje. Daardoor komen alle steken erg dicht en vast tegen elkaar aan op de naald te liggen. Het breipatroontje zelf was verder niet zo moeilijk.
Nu het mutsje klaar is ga ik me aan een ander priegelig werkje wijden. Ik begon ooit aan een Fries letter- en randenlapje op een klein stukje 17e eeuws linnen wat ik van Sanny de Zoete kreeg. Meer over dit lapje vind je onder: Zuid westlijn
Deze mooie lettertjes maakte ik eerder. Deze letters zijn ongeveer 5x5 centimeter in grootte, het linnen is ongeveer 28 draads.
Gisteren en vandaag ging ik verder en maakte de letters A tot en met E
Ook borduurde ik een 'hartje' in platsteek sterretjes en nu ga ik verder met de letter F waarvan ik al een klein stukje af heb.
Ook dit lapje is dus een afmaakprojekt wat straks, als het klaar is, een mooi plekje in mijn Souvenir krijgt.