zaterdag 24 april 2010

Een drukke week

Afgelopen week was er erg veel te doen. De Tentoonstelling werd afgebouwd, er kwamen koffers en tassen en mappen en Dingen en alle werkjes werden voorzichtig uit de vitrines gehaald en de volgende dagen thuis weer netjes opgeborgen.
Zo gezellig als De Timmerwerf er al die weken uitzag, zo kaal was het bij ons vertrek:

Zij maken zich op voor de nieuwe tentoonstelling, ditmaal over de tweede wereldoorlog, die komende week wordt geopend. Voor ons is het nog niet helemaal afgelopen: binnenkort gaan we nog een erg leuk uitstapje maken. Het heeft te maken met textiel en we hebben er alle drie: Trijnie, Annemie van het museum en ik, erg veel zin in. Ik denk dat daar wel een mooi logje uit voort komt ;)

Voor de tentoonstelling ten einde liep sloten we deze af met een laatste zaterdag met veel bezoekers, een aantal bekende webloggers, een vriendin die helemaal uit Zuid Frankrijk kwam en natuurlijk waren er weer andermans oude en nieuwe Rolletjes die boven op de vitrine werden uitgestald.

Hierboven bijvoorbeeld twee prachtige oude Souvenirs en wat dachten jullie van dit beeldige miniatuur-exemplaar?

De rest van de week vulde ik met het terugbrengen van een aantal in bruikleen gekregen handwerk-gereedschapjes zoals de plombe die we van Sanny de Zoete mochten lenen.

Het bezoek aan haar winkel leverde een erg mooi zakdoekje op; ze had toevallig net een paar bijzondere te koop. Ik zal ook daar een andere keer op terugkomen.

Verder was ik regelmatig op het postkantoor te vinden en kreeg ik zomaar van een aardige mevrouw oude handwerkspulletjes waar ik natuurlijk bijzonder blij mee ben.

Ook Sophietje werd natuurlijk door oma bezocht en er was van alles en nog wat te regelen en te doen.

Komende week doe ik het even rustig aan, even een weekje voor mezelf maar daarna ben ik er weer met nieuwe verhalen en nieuwe onderwerpen.

tot dan!

13 Reacties

zondag 18 april 2010

Werkdoek

Al je werkstukjes opgeborgen "ergens" in een vitrine en even een tijdje achteroverleunen en genieten, dat was de situatie in de afgelopen maanden.

Goed er was dat verzoek om schaartjes te borduren en ook speelde ik mijn partijtje mee in het pas gevormde Baroktrio maar voor de rest leek het een rustig voortkabbelend handwerk-voorjaar te worden.

Bij het verschijnen van de eerste krokussen: BAM
Theedoeken,Alarm!

In een opwelling kocht ik onmiddellijk een tweetal theedoeken bij Albert de Grootgruttert waarvan ik er binnen een dag alweer eentje weggaf. Dat was er alvast een minder om te borduren.

Daarna sloeg de twijfel toe... hm het was wel een flinke lap en wat kon er veel op.
Had ik daar eigenlijk wel zin in?

Ik dacht aan de gezellige tripjes per spoor met Dijn en voor ik het wist lagen de kaartjes met garen klaar.

Kom dacht ik, niet zo zeuren,

je kunt toch best een doek maken?

Ik begon met naam en rugnummers te borduren en al snel begon ik opnieuw te twijfelen. Dit maal aan het rode randje om de theedoek. Had ik niet liever deze?

Hmmm, te streperig besloot ik. Mijn favoriet dan? maar ook die werd na lang wikken en wegen te licht bevonden. Voor ik het wist zat ik met een compleet stalenboek


op schoot en werd het kiezen steeds moeilijker.

Ik besloot de stalen de stalen te laten en het randje het randje en borduurde een spreuk.

zo iets doet het altijd goed dacht ik praktisch.

Mijn theedoek is nog lang niet klaar, daarvoor waren de plannen te groot en de tijd te kort. Aan de bovenrand komen de laatste drie staaltjes van het patroon. Ik heb het jaren geleden gekocht en wilde het altijd nog eens ergens op borduren.

Dit is wat er inmiddels op de lap staat:

Aan de bovenrand komen in totaal drie stof staaltjes en verder komt er nog wat tekst.
Als de doek straks klaar is wordt het een werkdoek.
Mevrouw Rafel schreef het ook al: een doek waar de handwerkjes die nog niet klaar, zijn in gerold kunnen worden. Wij doen dat allebei al jaren en omdat er steeds werkstukjes bijkomen heb je nooit teveel doeken om ze in te doen.

Mijn lief verheugt zich al dagen op de afwas met de nieuwe doek. Hij mag een andere uitzoeken uit de stapel, vanavond al ;)

35 Reacties

donderdag 15 april 2010

Een trend gezet ?

Gisteren was het opnieuw een feestelijke dag in De Timmerwerf. Er kwamen twee groepen rond dezelfde tijd naar De Timmerwerf. Eerst kwam er een delegatie (digitale) Handwerkjuffen, ik trof ze aan bij een gezellige maaltijd in De Bongerd. Toen de koffie op was gingen we naar de Timmerwerf voor een rondleiding (door mij).
Het was heel gezellig; sommige juffen had ik al eerder ontmoet en andere waren nieuw voor mij maar leken wel oude vrienden. We praatten over de tentoonstelling en over waar zij en ik mee bezig zijn op ‘t moment. Er kwam een allerliefst en schitterend klein maar fijn Souvenirtje ter tafel, een antieke waar we allen zeer van genoten. We spraken over nieuwe garens die we net ontdekt hadden en over al die dingetjes die handwerksters zo graag met elkaar delen.

Daarna kwamen er handwerkjes uit de tassen. Ik geloof niet dat er in andere musea ooit het eigen meegebrachte werk boven op de tentoongestelde werken gelegd wordt om vervolgens te worden gefotografeerd door de aanwezige bezoekers. In de Timmerwerf kan dat :)

Dat was niet voor het eerst. Zouden wij daarmee een trend gezet hebben en komen er straks in het nieuwe Rijksmuseum bezoekers hun eigen schilderwerkjes naast de Rembrandt’s en van Gogh’s fotograferen?

Uit de tassen van de juffen kwam onder anderen een indrukwekkende Schwälmer-lap in wording, prachtig !en ook een heel fijn gemaakt zakje om handwerkspulletjes in te doen. Enig en heel origineel!

Tot mijn grote verrassing werden er daarna een heleboel "Rosina Luger"-tjes boven op de grote vitrine neergelegd.
Zij, de juffen hebben hun Luger’s al af en voor het grootste deel ook al afgewerkt. Wat was dit leuk om al die gelijke tapisserie-rolletjes te zien die toch allemaal weer iets eigens hebben in de afwerking.

Er werden veel foto’s gemaakt van de Rolletjes en ze bleken nog tamelijk fotogeniek ook.

kijk, vanuit de andere hoek:

de oplettende kijkers (en dat zijn jullie) zien wel dat sommige rolletjes breder zijn dan andere. De breedste maat is de originele maat op – als ik me niet vergis 12 draads linnen, de andere zijn gemaakt op 16 draads linnen en die zijn behalve smaller natuurlijk ook een flink stukje korter.

Her en der verspreid stonden er "fotografen" en degenen zonder fototoestel stonden dicht langs de vitrine al het moois te bewonderen en aan te wijzen en te vergelijken.

Achterkantjes hadden ze ook, de rolletjes en ook die leenden zich voor een mooi plaatje:

Terwijl wij daar boven waren was er inmiddels beneden een tweede grote groep gearriveerd. Trijnie die het prachtige oude textiel in de Timmerwerf exposeert gaf een feestje ter ere van haar verjaardag. Nadat ook die groep een ronde langs de oude en nieuwe, nuttige en fraaie lappen had gemaakt sloten we het feest af met een gezellig hapje en drankje...
Natuurlijk daar waar we begonnen waren, in de gezellige Bongaard

Voor wie nog "Aan de Rol" wil:

Zaterdag aanstaande is de laatste dag dat de tentoonstelling geopend is. Er zijn inmiddels al zo’n 1300 bezoekers geweest. Twee weken geleden kwam de 1000e bezoeker en vorige zaterdag telde bijna 200 bezoekers op een dag.

Ik ben er zaterdag en wie weet zie ik jullie ook?

21 Reacties

dinsdag 13 april 2010

Jong geleerd

Zo stiekempjes weg ben ik inmiddels ook aardig bezig om een klein verzamelingetje van handwerk en handwerk-gereedschapjes aan te leggen. Ik zou me nog allerminst een verzamelaar willen noemen, daarvoor maak ik het te graag zelf allemaal. Maar wat begon als "instructie-materiaal" voor mijn eigen Souvenirwerk is uitgegroeid tot een kleine verzameling van mooie lapjes, fijne handwerk-gereedschapjes en andere oude dingetjes die een handwerkend mens zo gelukkig kunnen maken.

Afgelopen week mocht ik weer wat zaken aan De Collectie toevoegen.
Zo vond ik dit zevental kleine "boekjes":

Ik stel me voor dat er net zo’n klein meisje ingespannen aan de handwerkjes in deze boekjes heeft gewerkt.
Soms werd het schoolhandwerk op kleine kartonnetjes genaaid (of geplakt) en deze kleine werkjes zijn op een dergelijke manier verwerkt. Alle handwerkjes zijn per techniek gebundeld in een boekje met een rode strik.
Het ziet er zo verzorgd uit dat ik me kan voorstellen dat "mijn" meisje trots geweest zal zijn op haar werk toen ze de mooie boekjes mee naar huis mocht nemen.

Het grootste boekje bevat haakwerk, dan is er een boekje met enkele naden en een met dubbele naden, er is er een met verstelwerk, een met verschillende stekengroepen (kleine steken-lapjes dus), er is stopwerk op de naaimachine en een boekje met fronselen, knoopsgaten en aanhechten van knopen.

De boekjes zijn niet allemaal even groot, de grootste (die met het haakwerk) is 22 x 12 cm, de kleinste met de dubbele naden meet 11 x 9,5 cm.
De boekjes hebben ongeveer vier tot zes bladzijden per deeltje

Dit boekje bevat het verstelwerk (toevallig ligt het ook op een lapje met verstelwerk, als je goed kijkt zie je de fijne naadjes ;) en zo vinden we op bladzijde een van het boekje:

een keurig en fijn ingezette hoek.

Kijken we naar

dit boekje dan vinden we behalve het 'gefronsel' (wat gewoon rimpelwerk blijkt te zijn) ook een keurig knopen en haken-lapje:

Twee van de zeven boekjes zijn onderaan voorzien van dezelfde naam, de andere hebben dat niet maar zijn wel in hetzelfde handschrift:

Het zijn geen 'bijzondere' handwerkjes die je aantreft in het bundeltje maar er is wel netjes en op fijn materiaal gewerkt, bovendien lijkt het compleet. Petje af voor meisje de Greef.
Natuurlijk ben ik heel blij met mijn boekjes, het is een mooie aanvulling op mijn verzamelingetje want zo iets had ik nog nooit gezien ;)

27 Reacties

zondag 11 april 2010

Nogmaals Klinken

Souvenir-vriendin Trijnie volgde mijn (en Bertie’s) Klinken-, Zwickel- en Clocksverhalen op de voet en kwam met klinken van een geheel andere orde.
Dit keer – naar ik aanneem – niet om de aandacht te vestigen op een elegant 'onder'deel van het lichaam maar om zekere vrouwelijke rondingen wat meer ruimte te bieden ;)

Dit is waar het om gaat,

een vrouwen borstrok, Trijnie schrijft erbij:

"Op 29 december 1907 werd in Den Haag geboren Margaretha Flora Hendrika Noordeman. Zij overleed in Den Haag op 17 augustus 2004.
Op haar rapport uit 1920 van de Lagere School heeft ze voor Nuttige Handwerken een 9.
In 1930 slaagde ze voor de Kweekschool. Op 21 juli van dat jaar behaalde ze de akte van bekwaamheid voor huis- en schoolonderwijs in de Nuttige Handwerken voor meisjes. Voor breien en mazen had ze een 9.

Gré was voor mij een oudere vriendin waar ik veel van leerde. Uit een doos met handwerken haalde ze eens een mini borstrok te voorschijn.
Op borsthoogte waren er stukjes ingebreid.
Zij zei dat die ingebreide stukken klinken genoemd werden.
Ik had er nog nooit van gehoord.

Nu ik zowel op het weblog van Bertie als van Marcella over klinken in kousen lees denk ik weer aan mijn overleden vriendin. Ik ging zoeken in oude schoolmethodes naar klinken in een borstrok.

In een in 1892 bij de firma Stenfert Kroese & Van der Zande in Arnhem uitgegeven boekje
De nuttige handwerken (2e druk):
Handleiding ter beoefening der nuttige handwerken, hoofdzakelijk voor haar, die zich voor het examen wenschen te bekwamen door W.H. Visser en J.D. Top, staan op pagina 104 en 105 de drie vormen waarin klinken in een borstrok voorkomen"

In meerdere oude schoolmethodes kom je gegevens tegen over het breien van een vrouwen borstrok met klinken.

Onderstaand nog een tweetal detail foto’s van de borstrok, in het bijzonder van de klinken:

Over deze breiwerkjes heeft het laatste woord vast nog niet geklonken ;)

14 Reacties

dinsdag 6 april 2010

Salladeux van de KAV

Voor wie gisteren bij Dijn op bezoek was is het geen nieuws meer. "We" hebben er weer eentje: een SAL bedoel ik.
Een SAL à Deux of zoals Dijn het noemt een SAL4-2 wat zoveel betekent als een samen-handwerkje-voor-twee.
Gezien de moeite die het soms kost om alle koppen op tijd aan de pc-knoppen te krijgen geen onnodige voorwaarde om een SAL voor slechts twee dames te organiseren. "Waar Sallen jullie dan over ?" hoor ik Boss (Dijn’s beer) ten overvloede vragen. Sommige beren moet je ook alles twee keer uitleggen ;)

Naast de Zuid-westlijn die soms spoort en soms ook niet (bijvoorbeeld wegens opslag in museum depot) is er sinds kort in de oneven maanden de SAL Barokke Brokken waarover eerder op ons beider weblog werd geschreven en nu in de even maanden dan de Schaartjes SAL.
Zowel Dijn als ik kwamen er achter dat het hebben (vertroetelen, bezitten, gebruiken, aaien) van Schaartjes een van onze kleine en gezamenlijk gedeelde genoegens des levens is.
Dijn toonde gisteren haar totale collectie en ik laat vandaag een deel van de mijne zien* :

en hier nog eentje* :

er moet iets te raden overblijven nietwaar? ;)
Dijn en ik houden dus van Spulletjes, vooral die met handwerken te maken hebben en in het bijzonder van Spulletjes die knippen.
Zo ontstond het idee om een schaartjes lap te borduren die ook nog met allerlei andere handwerk-attribuutjes gevuld gaat worden.

De Koninklijke Afdeling Verknipten(KAV), in het kort: "De Verknipten" zijn voornemens iedere twee maanden een update van hun scharen tableaux te exposeren op hun beider weblogs.
Waarvan akte.
Dijn’s romige scharenlap staat sinds gisteren online en de mijne volgt hieronder maar...

eerst laat ik een uitstalling van mijn kleurenpalet zien:

Het linnen is roomwit 20 draads van Kunst en vliegwerk en de scharencollectie omvat inmiddels drie schaartjes, de kop is eraf :)

*beide foto’s (met dank aan) Pieter Mulder, museum De Timmerwerf

28 Reacties

zaterdag 3 april 2010

Elma rolt verder

Gisteren kreeg ik een berichtje van Gerard, die in Frankrijk woont, dat ook hij een klein merklapje heeft ontworpen naar aanleiding van ons Timmerwerf-merklapje.

Gerard schreef: "Het merklapje van Elma heeft me geïnspireerd om zoiets te maken voor onze "salon". Het is een lapje geworden met de tekst van de salon erop, het wapen van Mirande met twee engeltjes die een banderol vasthouden en de datum. Een eenvoudig randje er om en het ziet er leuk uit.. Het ligt nu in de markthal van Mirande, waar het vandaag en morgen (vrijdag 2 april en zaterdag 3 april)wordt verkocht als pakketje. Dank zij jouw weblog is er een merklapje ontstaan, als souvenir aan deze gebeurtenis. Dank!

Behalve een Noord-Zuid lijntje,een Zuid-West-lijntje en een Noord-Westlijn is er nu ook een verbinding met het buitenland. Ik wil Annemieke, Mariette, Nora, Loes en Gerard veel succes wensen met hun Salon en hoop dat er in de toekomst nog veel mooie handwerkjes gemaakt zullen worden door jullie. Meer over de salon in Mirande en het merklapje vind je op het weblog van Gerard

En wat betreft Elma: jouw "rolletje" rolt steeds verder, een mooi succes voor jouw Timmerwerf-ontwerpje

Fijne paasdagen allemaal!

13 Reacties