zondag 26 juli 2009

Rudesyning

Na een paar dagen draadjes uittrekken, wat ik reuze saai vond, gevolgd door een aantal dagen bundeltjes draden omwikkelen wat bijna net zo erg was werd het tijd om het verkregen stramientje in te vullen met patroontjes. In het Deense Dragvaerk zie je veel patronen van sterren, vogels en harten. Het was nog een heel gepuzzel om die allemaal netjes in mijn bescheiden oppervlakje te krijgen. Ik had vooraf geen patroon gemaakt maar kwam wonderbaarlijk goed uit. Geluk is met de dommen ;)

De bestaande vogeltjes heb ik uitgebreid met een soort vleugeltjes van een ander vogelpatroon omdat daar anders een leeg plekje overbleef. Ik heb op twee manieren de patronen ingevuld: met een Point de reprise, een stopsteekje waarmee elk vierkantje een keurig "stopje" van 2 x 2 draden kreeg en met een festonsteekje wat rondom binnen alle zijden van de vierkantjes wordt gemaakt.
Dit vond ik wel heel erg leuk om te doen, je ziet onder je handen het patroon groeien en het is leuk om te proberen de steekjes zo mooi en netjes mogelijk te maken.

hieronder zie je hoe de rand geworden is:

Je ziet nu ook het kleine borduurpatroontje in rood en blauw. Ik zag hem op foto in een boek, het is een Deens patroontje en ik wilde hem vreselijk graag in mijn lap hebben. Met veel getuur en een loep heb ik het patroontje zo goed mogelijk nagetekend om na enkele steekjes borduren te ontdekken dat het erg GROOT zou worden.
Ik heb het patroontje dus noodgedwongen in kruissteekjes over een draad geborduurd.

Het Udklips kwam ook af zoals je hier ziet:

en daarna restte er nog het kleine vierkantje in de bovenrand. Dit vulde ik op met een kroontje in Rudesyning. Rudesyning is een techniek waarbij kleine open vierkantjes samen het patroon vormen. Ook hier veel gepuzzel om de techniek te snappen van het omwikkelen. Ik had namelijk geen uitgeschreven patroon en ook niet alle patronen bleken geschikt voor Rudesyning. Kenmerkend voor Rudesyning is de rand met open gelaten blokjes; het midden van een patroon kan opgevuld zijn met een van de opvulsteken (zoals festonsteek of Point de reprise) maar rondom blijft altijd zo’n open randje dat de contour van het patroon afbakent.

Zo ziet Rudesyning eruit:

ik had nog plaats voor de letter M in Rudsyning (daar wordt de techniek ook veel voor gebruikt,voor monogrammen) en het jaartal 09 in stersteek.

Nu is mijn lapje klaar. Zal ik me gaan vervelen? :)

35 Reacties

zondag 19 juli 2009

Dragvaerk

Nee, ik ben nog niet helemaal Ud geklipt, het zat er niet in deze week om het af te krijgen.
Zoon was hier en deed belangrijke Dingen aan de schuur, ik hielp mee door gezellig in de buurt te blijven en verrichtte ondertussen wonderen in de tuin. Ik heb er voor ruim anderhalve GFT bak aan gratis plantjes uitgehaald en je kunt weer overal lopen. Wat zal de tuinman trots op me zijn als hij komende week de haag komt knippen ;)
In de uurtjes die ik voor mezelf had begon ik aan een nieuw onderdeel van de Hedebo technieken: Dragvaerk oftewel Drawn thread work maar dan op de Deense manier. Dit werkje vergt niet zoveel aandacht als het Udklips en dat was wel zo gezellig met DS naast me ;)

Eerst wordt er een "raamwerk" van cordonsteken gemaakt en daarbinnen worden er draadjes uitgetrokken en blijven er andere draadjes staan. De draadjes die blijven staan worden omslingerd met cordonsteken. In het stramientje wat daardoor ontstaat worden dan volgens patroon weer hokjes opgevuld met vier festonsteken in het rond. Ik deed het eerder in mijn grotere Hedebo lap (zie mijn log van 20 november 2008 )
Het is een beetje saai werk eerlijk gezegd.

Nog even flink draggen en ik kan met het opvullen van de hokjes beginnen wat natuurlijk een veel leuker karweitje is.

Het Udklips wat ik vorige week liet zien is op een paar uurtjes borduren na ook klaar, voor een eerste Udklipsje vind ik hem bijzonder geslaagd. Dit is zo leuk om te doen!

Twee zussen kregen allebei een dochter. De beide dochters raakten bevriend, trouwden en kregen drie maanden na elkaar een dochter. Deze dochters groeiden samen groot, logeerden ontelbaar veel vakanties bij elkaar en kregen ook allebei een relatie. De jongste van de achternichtjes, mijn dochter Elise kreeg vorig jaar een dochter, de oudste beviel deze week van een prachtige en gezonde zoon.

Sophie is al op kraambezoek geweest bij haar nieuwe achter-achterneefje en de beide jonge mama’s zijn zeer benieuwd of hier weer net zo’n bijzondere vriendschap uit zal groeien als bij de vorige generaties. De beide oma’s hebben in ieder geval de komende tijd genoeg stof om over te praten ;)

Dan was ik ook nog op een plaatselijke rommelmarkt en vond er wat oude garenklosjes voor weinig. Thuisgekomen bleek ik zo hier en daar meer verdwaalde en soms zelfs vergeten klosjes te hebben en nu is er ineens sprake van een Verzameling. Ik zette ze mooi bij elkaar in een doos en hoop dat mijn kleine verzamelingetje nog wat groeit in de toekomst.

18 Reacties

vrijdag 10 juli 2009

Marcella Klipt Ud

Nadat ik vorige week mijn Hedebo Souvenirlapje in wording liet zien (kijk even een blogje terug als je vergeten bent hoe dat er uit zag ) heb ik het deze week maar eens rigoureus aangepakt met de schaar. Was ik er bij Lapje Een nogal huiverig voor om zomaar in mijn lap te knippen, deze keer pakte ik het gelijk koelbloedig aan, hup !

Dit onderdeel van de Hedebo technieken heet Udklips en dat betekent zo ongeveer wat wij denken dat het betekent ;)
Ik begon met een soort langgerekte wurm met puntjes ud te klippen: Klip en nog eens klip...daarna ik kon niet meer terug.
Gelukkig kreeg ik de vorm netjes en veilig afgewerkt en daarna kon het vullen van het gat met naaldkant beginnen:

Halverwege raakte mijn garen op en ik bestelde snel een en ander aan diktes Broder spécial bij Nelly's Hardanger Atelier. Het kwam gelukkig snel per post en de tussenliggende dagen vulde ik met borduren aan mijn 17e eeuwse broddelwerkje.

Nadat de wurm gedicht was met het nieuwe garen knipte ik wat ronde en ovale gaatjes en dat ziet er na opvulling zo uit:

Daarna probeerde ik een vierkant gat. Ook dat bleek helemaal in orde te komen na wat verstevigend knoopsgatensteekwerk langs de rand. De invulling hiervan komt later.

Mijn Hedebo-Souvenirtje ziet er nu zo uit:

Ik vind Hedebo een erg leuke en gevarieerde techniek. Wie zin krijgt om ook eens een hedebo-werkstukje te maken kan in het boek

Hedebo, Danish Whitework,
ISBN 978-4-579-10975-3

genoeg inspiratie vinden.

31 Reacties

donderdag 2 juli 2009

Een luchtig onderwerpje

Heerlijk dat warme zomerse weer en daarom deze keer een wat luchtiger onderwerp.
Ik ben lekker met van alles bezig: de rode boompjes quilt ligt even in een hoek en als alternatief werk ik aan het 17e eeuwse linnen lapje. Zo af en toe doe ik een paar steekjes, want met dit heel fijne linnen kan ik niet te lang achter elkaar bezig zijn.
Ter afwisseling maakte ik een zakdoekje voor de collectie, maar daarover later meer. Ook rommelde ik rond op een nieuw lapje voor mijn Souvenir.
Een lapje in Hedebo, dezelfde techniek als in de grotere lap die ik eerder liet zien.
Dit is wat ik tot nu toe heb:

Dit lapje wordt op 16 draads linnen geborduurd en is dus heel wat fijner dan het grotere exemplaar wat ik vorig jaar maakte. Met het vierkantje heb ik nog een plannetje en de rest van de lap ontstaat vanzelf al voortbordurend.
Ik vind dit erg leuk werk en het lukt me steeds beter om de Hardanger-achtige vierkantjes mooi te vullen.

Ook lukte het me ondanks de warme, klamme handjes om nog twee lapjes met een tule randje ertussen aan mijn souvenir te zetten

Afgelopen zondag waren we bij een kofferbak verkoop hier in de buurt, ik vond er deze spoeltjes:

De kartonnen spoeltjes zijn een fractie groter dan de metalen spoeltjes van mijn naaimachine en ze zijn ongeveer twee milimeter platter. Het groene spoeltje is groter dan de andere. Ik zou heel graag weten of iemand van jullie deze spoeltjes kent en weet waar ze voor gebruikt werden. Ook zou ik graag weten hoe oud ze zijn.

24 Reacties