dinsdag 30 september 2008

Goud, goud, GOUD

Eind van de maand september al weer en dan er mag wel weer eens een speldenkussentje of naaldenboekje te voorschijn piepen. Ik was er vorige maand eigenlijk al mee bezig maar kreeg het niet op tijd af. Tijdens onze vakantie in Frankrijk had ik uitgebreid de tijd om het wel af te maken, mijn naaldenboekje in or nué, een cadeautje wat de cursisten van Needles4all gratis toegestuurd kregen, dit eerste jaar als dank voor het volgen van een cursus. Als je toch op de website van Needles4all bent, kijk dan gelijk even naar het nieuwe cursusprogramma, dat is net online.

Het ontwerpje is gemaakt door Margreet Beemsterboer en de techniek heet Or nué, een techniek waarin je gouddraad oplegt en bedekt (=vastzet) met een dunne draad zijde of goud. Als je even begrijpt hoe het moet is het niet moeilijk maar in het begin was het wel even wennen met uittellen.

Zo is de voorkant van mijn naaldenboekje geworden:

en zo ziet ook de achterkant eruit:

Ik bofte natuurlijk wel dat de letter M van Margreet al in het patroon was aangegeven; voor de andere letters moet je zelf even een berekening maken waar dat in het midden van het patroon komt te staan. Het hele alfabet in roosjes is bijgevoegd en ook bruikbaar in een kruis-steekjes werkje.
Voor mij was dit de eerste keer dat ik bezig was met gouddraad en het smaakte beslist naar meer.
Wellicht dat ik me komend jaar weer voor een of meerdere cursussen opgeef, niet vanwege dit leuke naaldenboekje maar omdat het cursusaanbod zo geweldig leuk is!

Toen ik deze week het nieuwe cursusprogramma onder ogen kreeg moest ik wel lachen: het voorbeeld bij de cursus monogram-borduren had mijn initialen, wat een toeval en ook een cursus in een nieuwe en vrij onbekende techniek kwam me plotseling erg bekend voor: ik zag die deze vakantie voor het eerst in een prachtig boek met witwerk-technieken dat ik in Frankrijk vond. Beide cursussen lijken me wel wat want de fijne kneepjes leer je vaak niet uit een boekje maar van een echte "juf".

20 Reacties

maandag 29 september 2008

Daar ben ik weer

Het zal niet onopgemerkt zijn geweest, maar ik was er even niet. Terug naar Frankrijk, o.a. voor de jaarlijkse tentoonstellingen van de 14e Carrefour Européen in Ste Marie aux Mines.
Het weer was droog maar een tikje fris hier en daar maar we hebben reusachtig hard gewerkt: hij aan de voorbereidingen voor een reisje langs WO I restanten dat voor 2009 op het program staat. Hoogtepunt daarbij was een warme lunch op zondag met een gids die voortreffelijk Engels sprak (geen wonder, de man is docent Engels op een middelbare school) en het restaurant was een Italiaanse Ristorante waar we schandalig verwend zijn.
Verder waren er natuurlijk de vier dagen quiltgebeuren en ook hebben we samen een flink begin gemaakt met het uitzoeken van mijn familiegeschiedenis.
Twee dagen puzzelen en snuffelen in oude boeken, o.a. in de prachtige en oude Humanistische bibliotheek van Sélestat. We zijn aardig ver gekomen overigens.
Thuiswerk deden we ook: voor mij betekende dat haken aan een hartje voor mijn souvenir, een beginnetje aan een witwerk-sampler en een naaldenboekje in GOUD. Toe maar, Marcella op de luxe toer ;)
Verder werd er gekookt (door ons) en gekocht (voornamelijk door mij ;)
Er waren Brocantes die niet heel veel opleverden en winkels vol met Sophietje-kleding (hoe kun je dat nu laten liggen?)

Ook vonden we tijd voor een bijzondere Lapjesontmoeting (maar daarover later meer)

Poes, hier op archief, wierp zich bij aankomst in La Douce onmiddellijk in onze armen, haar eenjarig kroost dartelde nog vrolijk rond de boerderij en zijzelf bleek opnieuw in blijde verwachting. De gang naar de koelkast had ze nog onder de knie (wat? geen blikjes? ) maar liggen op de stoel vond ze een heerlijk alternatief.

Een flinke "stapel" foto’s rijker ben ik inmiddels hier thuis weer een beetje orde aan het scheppen: de koffers zijn uitgepakt,de wasmachine draait op volle toeren, de droger ook en daarna ben ik aan de beurt voor het strijkwerk. Ik heb inmiddels al twee trommeltjes weggewerkt.

Voor Betty nam ik bloemen mee (quilt van Ans Schipper, die een prachtige tentoonstelling had in de Eglise st Louis

en voor Dijn een vlinder

machinaal "geschreven" fantasie tekst met vlinder. Natuurlijk komen er meer,meer,meer foto’s o.a. van het naaldenboekje in or nué want morgen is de laatste dag van september en dan hoor ik- beloofd is beloofd-
een Naalden Ding te hebben

Zo, nu eerst even lekker gaan zitten met de nieuwe HzG, want die plofte net op de mat
dag, dag

22 Reacties

vrijdag 5 september 2008

Supernova

De quilt voor hem is af, precies een week na zijn verjaardag heb ik hem gegeven. Hij is er blij mee. Natuurlijk

Hij noemt zijn quilt Supernova en dat staat ook op het legendblok aan de achterkant:

su-per-no-va ( Eindfase van een ster met een grote massa waarbij de ster enerzijds in elkaar klapt en anderzijds een grote hoeveelheid energie wegslingert o.a. in de vorm van een enorme hoeveelheid licht.

45 Reacties

woensdag 3 september 2008

Terug van weggeweest

Het is alweer een poosje geleden dat mijn laatste speldenkussentjes- en naaldenboekjes update op mijn web-log stond.

Juli sloeg ik over en augustus ging ik wel aan de slag maar kreeg het niet af. Op de valreep besloot ik "even" een klein tussendoortje te maken en dat werd een variant op een Redwork naaldenboekje dat ik al maanden kwijt was. Spijtig maar helaas. Toen ik mijn eerste speldenkussentjes liet zien miste ik het al en ook toen heb ik flink gezocht. Ik was er erg aan gehecht want ik maakte hem tegelijk met mijn Piglet quilt en ik gebruikte hem best vaak. Zo af en toe heb ik de afgelopen maanden nog een kleine speurtocht in huis gehouden om Naalden-Piglet terug te vinden maar tot eergisteren toe bleef dat zonder resultaat.

Toen liet Corrie haar nieuwste speldenkussentje zien en ze schreef erbij dat het originele exemplaar, een oud kussentje dat haar moeder ooit maakte helaas verloren was gegaan. Een paar uur later vond ik bij toeval de mijne terug. Ingerold in de Piglet quilt, lekker warm naast Eeyore en Pooh.

Omdat ik al een heel eind was met versie twee heb ik deze toch afgemaakt en hier zijn ze dan:

rechts het originele naaldenboekje en links het nieuwe speldenkussentje. Het speldenkussentje is gemaakt van vilt, opgevuld met Hobbs en het Redworkje is een lapje batist, afgezet met een zig-zag bandje.

Zo ziet het naaldenboekje er binnenin uit:

Het oorspronkelijke augustus naaldenboekje schuif ik door naar eind september, dan heb ik nog een paar weken om het af te maken.

26 Reacties