zondag 30 december 2007

Jaaroverzicht in naald en draad

Morgen komt Elise hier oliebollen bakken. Dan staan we samen de hele dag in de keuken, schillen de appeltjes, kloppen het beslag, drinken thee en kletsen eindeloos. Morgen heb ik dus geen tijd voor mijn traditionele jaarlijkse overzicht aan handwerkjes.

Vanmorgen heb ik eerst een lijstje gemaakt aan de hand van mijn weblog om een idee te krijgen wat ik her en der aan oude werken uit de kast moest halen. Omdat ik de laatste maanden geplaagd wordt door Een Kwaal dacht ik ( alweer, zou ik haast zeggen ;) dat ik dit jaar weinig had gemaakt. Was ik toch mooi vergeten dat ik best een flitsende start in het begin van het jaar heb gemaakt.

Hieronder volgt mijn handwerk-leven van 2007:

Mijn handwerk jaar begon met een vreselijke storm en een workshop van Margreet Beemsterboer. We maakten deze prachtige knottendoek; het was al lange tijd een wens van mij om eens zo’n doek te maken. Ik ben er blij mee! Het jaar eindigde min of meer met dit kransje uit de Elzas. De babyslofjes zijn een vooruitblik op het wondertje dat wij in het eerste kwartaal van 2008 mogen verwachten; het is het eerste kraamcadeautje wat ik voor Elise maakte.


Ook in 2007 werden er weer kleine stukjes aan mijn souvenir toegevoegd: Het wit- en sneewerklapje is nog in de maak, het lapje in Pointe de Saxe moet boven en onder nog afgewerkt worden. De twee ragfijne "zakdoekhoekjes" op batist met het kleine alfabet in platsteekjes eveneens. Het kleine replica merklapje van Elisabeth moet nog in een ander lapje genaaid worden. Het gebreide tussenzetseltje linksboven breide ik op naalden 0.8 en dat was eens maar nooit weer ;)


Vol goede moed begon ik het jaar met mijn vierde Baltimore blok, een bessenkransje. Er zijn er nog vijf te gaan. Ook maakte ik eindelijk deze quilt voor mijn lief. Het naaien ging redelijk snel, vlak voor onze vakantie naar de Elzas heb ik de top samen met een vriendin gesandwiched en in Frankrijk begon ik met quilten. Maar helaas, quilten is een van de dingen die op dit moment echt niet gaat dus het is na een aarzelend begin blijven liggen. Zodra het weer kan maak de quilt af. Omdat hij hem zo mooi vindt ;)

Borduren deed ik ook in 2007. We begonnen met een "eigen-ontwerp-lap" met onderwerpen die wij met z’n allen als groep gekozen hebben. Het gaat niet snel, officieel komt er eens per twee maanden een motiefje bij maar officieus zijn er al een flink aantal lappen af! Ik heb het mezelf ook niet gemakkelijk gemaakt met die rand. Ook maakte ik deze leuke letterlap in steelsteek en platsteek, de "besjes" boven de letters zijn Franse knoopjessteken.

Gebreid werd er ook. Nadat ik aan een eindeloze rol met patroontjes van Carla en Mezelf was begonnen besloot ik ook een eindig exemplaar te maken: de complete breirol Sampler M; afgewerkt met mijn eigen initialen in rode maassteekjes. Erbij een paar Marker mouwtjes en een half af Marker randje, een patroon van Margreet Beemsterboer (kijk eens bij Kunst en Vliegwerk voor meer Marker moois!)
Het randje wordt een tussenzetseltje voor...De Rol

Nog meer breien en Margreet zie je hierboven. Vanaf 2006 was "toute breiend Nederland" in de ban van de HzG shawl. Ik breide deze voor mezelf, daarna eentje in zwart met een klein spikkeltje voor mijn zus en daarna dit jaar nog eentje in bovenstaand blauw voor zoon’s meisje; zij vond na uren wikken en wegen voor de spiegel in de winkel deze kleur toch het mooist. Het slofje maakte ik in Maassluis tijdens de Stitch in.

Bijna af in 2006 en eindelijk in 2007 de laatste -extra- steekjes toegevoegd aan deze replica stoplap. Dat heb je ervan als je iets verandert aan het patroon ;) Niet alleen af, maar ook ingelijst en opgehangen. Dat laatste gebeurde door mijn lief en dat was heel wat. De meeste dingen die ik produceer vindt hij mooi, maar een stoplap laten inlijsten vond hij maar niks.

Dit jaar stond ook in het teken van harten; omdat het een motief is wat "overal" in voorkomt besloot ik om niet iets speciaal voor de gelegenheid te maken maar om te kijken wat er zo al op mijn pad kwam.
Dat was bijvoorbeeld dit kleine merklapje met quilts en namen van quiltblokken. Tussen de letters en onderaan in de rand zijn kleine hartjes. Ook maakte ik dit lapje in Schwälmer borduurwerk. Het lapje vindt straks een plaatsje in mijn Souvenir de ma Vie. Zelfs mijn achtergebleven speldjes en naaldjes stak ik in een hartvormig afsnijdseltje ;)

Harten werden ook gebreid. Rond Valentijn ontdekte ik een leuk breiboekje in de boekwinkel en daar stonden deze harten in. Ze kregen een plaatsje in De Eindeloze breirol. ( ik zal hem weer eens opmeten ;)

En tenslotte: het meeste "hart" zit in deze quilt die jullie nog niet te zien krijgen. Voor de Aagjes hierbij alvast een klein voorproefje.

Voor wie de verhalen achter bovenstaande werkjes nog eens wil nalezen: alles is terug te vinden op mijn weblog, evenals de jaaroverzichten van 2005 en 2006

Ik vond het leuk dat ik jullie ook dit jaar weer zo vaak op mijn weblog mocht begroeten, bedankt voor alle nuttige, fraaie, hartverwarmende en lieve reacties en natuurlijk ook mijn complimenten voor jullie eigen weblogs waar ik ook iedere dag weer met veel plezier lees en reageer.

Ik wens ieder een heel fijne jaarwisseling en een zorgeloos, goed, creatief, gezond en gelukkig jaar

27 Reacties


in de bonen
Geplaatst op december 28, 2007 by nuttigenfraai
11

Nee, ik bedoel niet dat ik in de war ben of zo maar ik heb het over de kerst.
Beide dagen hadden we ons kroost over de vloer en hebben we de tijd met hapjes en drankjes gevolgd door lange tafelsessies met veel spannende gangen en besprenkeld met wijn doorgebracht. Tussen de bedrijven door hebben we spelletjes gespeeld zoals dit bonenspel. Gistermiddag speelden we het laatste spelletje en daarna hadden mijn lief en ik het huis weer voor ons alleen. Na al die lekkere gangen van de kerstdiners en bovendien weinig zin in weer een gang naar de Kassa besloten we ‘s avonds iets eenvoudigs uit eigen kast te eten. Het werden…bonen ;)
ze smaakten overigens heerlijk.

Vandaag is alles weer echt gewoon en dus kwam er een handwerkje uit de kast. Ik ben weer aan de slag gegaan met het wandkleedje voor Elise want de tijd begint aardig te dringen. Om toch een fotootje te hebben bij dit log laat ik mijn kleine vorderingen aan mijn wit- en sneewerklapje zien. Het randje Markens sneewerk is inmiddels klaar en gaandeweg begon ik deze techniek een beetje in mijn vingers te krijgen.
Ik vind dit een erg fijne techniek om te doen en ga daar zeker nog eens iets anders in maken. Dit lapje wordt straks in mijn souvenir gebruikt. Om die reden zijn de zijkanten niet afgewerkt.

Geplaatst in souvenir de ma jeunesse | 11 Reacties
Deel dit:

inShare
4

kerstgevoel 2
Geplaatst op december 23, 2007 by nuttigenfraai
17

Er was een tijd dat mijn lief en ik ieder een eigen kerstkaartje maakten met daarop iets wat gerelateerd was aan onze passie. Voor hem is dat "iets" met mechanische muziek, voor mij een handwerkje.
Sinds ik blog doen we het samen: zijn ding en het mijne vereeuwigd op één foto.
Vorig jaar stuurden we dit rond aan familie, vrienden en relaties, dit jaar kozen we voor de Roomse doos

Een centimeters dikke stapel enveloppen is inmiddels de deur uitgegaan maar natuurlijk is het onmogelijk om iedereen persoonlijk een kaartje te sturen.

Voor degenen die ons kaartje niet in de brievenbus vonden:

Wij wensen jullie heel fijne kerstdagen toe en een gezond en gelukkig nieuwjaar



Geplaatst in Geen categorie | 17 Reacties
Deel dit:

inShare
4

aan een draadje
Geplaatst op december 21, 2007 by nuttigenfraai
12

Soms hangt het geluk van je handwerkje af van één draadje. Wie zich dit logje nog herinnert weet dat ik naarstig op zoek was naar een bolletje DMC nummer 12. Zij boodt ruimhartig haar bolletjes aan en dat vond ( en vind) ik reuze lief. Maar juist omdat er zo moeilijk aan te komen is wilde ik Marian’ne natuurlijk niet van haar bolletjes beroven. Ik had al gezocht op de handwerk- en wolbeurs en wist nog twee winkels waar het mogelijk te koop was. Elise heeft voor mij bij de eerste winkel gezocht maar die had het niet, de andere winkel zou ik met een vriendin op ons dagje uit bezoeken. Ook daar kon ik het wel bestellen maar moest dan de hele doos afnemen.

Uiteindelijk kwam ik via een tip van Jessie hier terecht en kon ik de bolletjes bestellen. Zo zie je maar hoe waardevol en nuttig een weblog kan zijn. Dank allemaal voor het meedenken en Marian’ne natuurlijk voor het lieve en zeer gewaardeerde gebaar.

Twee dagen na mijn bestelling lag de envelop al op de mat.

Naar deze twee bolletjes ben ik nu zo druk op zoek geweest, met rechts het allerlaatste eindje draad op de vorige bol.

Angstig als ik ben als het om voorraad gaat heb ik gelijk nog wat meer in verschillende diktes besteld van hetzelfde garen. Op dit moment heb ik het niet nodig maar voor ander witwerk in de toekomst kan het wel eens handig zijn.

dit rolde er verder nog uit de envelop:

Laat de winter maar komen ;)
Geplaatst in Geen categorie | 12 Reacties
Deel dit:

inShare
4

symbolische kruisjes
Geplaatst op december 19, 2007 by nuttigenfraai
21

Ik had beloofd om wat meer te vertellen over het boek Point de Croix, motifs Traditionels et Symboliques.
Het boek is prachtig geïllustreerd en staat vol met kleine en grotere kruissteekpatronen geënt op Frankrijk en in het bijzonder de streek Elzas.
Aan de hand van kunstvoorwerpen uit de art populaire zijn er zowel oude als nieuw gemaakte patronen te zien. Zo zijn er bijvoorbeeld prachtig beschilderde spanen dozen, zoals wij die kennen op het eiland Marken waar van de motieven patronen gemaakt zijn om in een merklap of ander borduurwerk te gebruiken. De motieven in het boek zijn vaak harten, dieren, bijbels van aard en ook zijn er randen en vierkante motieven beschreven. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van oude schoollapjes van het Franse platteland, waarbij veel lapjes als totaal patroon erbij gegeven zijn.

Veel borduurwerk werd en wordt in de traditionele kleur rood – Rouge du Rhin – gemaakt. Die naam is ontstaan doordat er in vroeger tijden veel garance, meekrap groeide in het gebied langs de Rijn, de huidige grens tussen Frankrijk en Duitsland. Het afvalwater van de vele ververijen kleurde het water van de Rijn rood. Tegenwoordig is er een merk borduurpatronen en -pakketten onder die naam.

Dit kom je ook vaak tegen: patronen waarbij twee vogels ( pauwen, duiven) tegenover elkaar geplaatst zijn

Behalve het traditionele rood wordt deze kleur helder blauw ook vaak gebruikt, samen met het rood een bijzonder mooie combinatie.

En toen ik deze Vlaamse souvenir ontdekte was ik helemaal verkocht en maakte mijn hart een verheugd sprongetje.
De rol is 3.70 meter lang en ongeveer 27 cm breed. Gedateerd 1912 en gesigneerd E. Peeters. Verder nog de tekst: Gedenkenis mijner Schooljaren

De rol is niet gevoerd alhoewel het mogelijk is dat afzonderlijke lapjes wel gevoerd zijn en bestaat uit een collectie letter- en stoplapjes, breiwerk – eveneens gestopt en het gebruikelijke naaiwerk zoals naden, splitjes, inzetten en het opnaaien van knopen en oogjes . De rol is afgewerkt met rood lint wat aan de onderkant gestrikt is, de tussenzetseltjes zijn uitgevoerd in verschillende haakwerkpatronen

Voor wie van traditioneel handwerk houdt en ook eens wat verder wil kijken dan de symboliek van het Nederlandse kruissteekwerk is het een prachtig boek.

Point de Croix, motifs Traditionels et Symboliques – Fabienne Bassang
uitg. Arte fil
ISBN 978-2-9148-5622-5
Geplaatst in Boeken | 21 Reacties
Deel dit:

inShare
4

hartsvriendinnen
Geplaatst op december 18, 2007 by nuttigenfraai
11

een paar weken geleden werd mij tijdens een van onze quiltavondjes gevaagd of ik meedeed aan het hartenproject , zo nu en dan dringt internet ook ons clubje binnen. Na een korte uitleg besloot men spontaan om als groep e.e.a. in te zenden. Vorige week, tijdens onze pakjesavond gingen de tassen open en kwamen de harten tevoorschijn – voorzover ze nog bij de maakster waren. Deze harten zijn tijdens een Valentijnsproject gemaakt:

een gevleugeld hart van fluweel met kind ;)

een dubbelhartige creatie met knopen,

een crazyhart,

dit hart bevat de knopenoogst van tientallen jaren,

een prachtig geborduurd hart van donkerrood fluweel,

en tot slot een hart geënt op de geboortekussentjes: in plaats van het traditionele "welkom in ‘t leven" zijn er merklapmotieven in patroon gestoken met spelden.

Wat ook op tafel kwam was dit prachtige quiltje:

een herinnering aan een 50e verjaardag.

kijk eens hoe prachtig en met veel liefde deze hartjes gemaakt zijn

hieronder nog een erg mooie met lintborduurwerk, schitterend!

en dan was er nog dit hartenquiltje, ook gemaakt met Valentijn , iedereen maakte een blokje en aan het eind van de avond werden de blokjes als geheel verloot. De nieuwe eigenaresse werd één van de twee quiltsters die het project had bedacht. Na een jaar was het quiltje af en werd het trots geshowd. Daarna werd het tot mijn grote verrassing aan de andere bedenkster van het plan cadeau gegeven. En dat was ik ;)

Bij dit project was het grappig dat (bijna) niemand erop was voorbereid, ieder kreeg gewoon een lapje en wat garen met de opdracht: borduur een hart.

erg leuk dat ieder zo haar eigen invulling gaf aan de opdracht.

Net als het verjaardagsquiltje hierboven is dit ook een warm gekoesterd quiltje.Berthi ik neem dit mee als ik in de gelegenheid ben om 19 januari naar Utrecht te komen. En anders zoeken we een andere oplossing om het bij jou te krijgen.

Quiltgroep de Thimbletalkies bestaat sinds maart 2000 en bestaat uit 14 quiltsters. We komen 6 avonden per jaar bij elkaar in een zaaltje wat we voor de avond huren. We hebben in de loop van de jaren een aantal keren geëxposeerd, o.a. in een hobbykas en in een quiltwinkel. We hebben een eigen stripverhaal, met veel humor getekend door A, een boek waarin we proberen onze activiteiten vast te leggen en in de loop der jaren hebben we al een aantal malen bij gelegenheid van een geboorte, verhuizing e.d een gezamenlijk werkje gemaakt. Bij de komst van twee puppies was er een hondenkraammand en ook zijn er diverse projecten geweest "voor eigen gebruik".
Geplaatst in Geen categorie | 11 Reacties
Deel dit:

inShare
4

smaakvol
Geplaatst op december 16, 2007 by nuttigenfraai
11

Zo ingetogen als ik meestal ben, zo uitbundig is mijn Boom. In 2005 liet ik jullie mijn nieuwste aanwinsten al zien en daar is sinds die tijd nog meer moois bijgekomen. Nieuw dit jaar zijn twee blauwe ballen; de een met een soort Keuls aardewerkkleurtje en -motief de ander is meer Delfts Blauw.
Ook werd ik door Elise verblijd met een uitbundig hardroze bal die "voor Oma" in turkoise letters uitschreeuwt ;)
Ik ben er de hele dag mee zoet geweest: eerst naar het tuincentrum voor een zak tuinaarde om het ding een beetje stevig in de pot te zetten, daarna mijn handen kapot geprikt bij het bevestigen van de lampjes en toen drie dozen vol met aap, tuinkabouter, slakje, trompet, ridder, sneeuwpopjes, oldtimers, aardbeitje, denneappel, slang, de rest van de flora en fauna, ach je kunt het zo gek niet bedenken of het hangt in mijn boom.

Deze week zag ik zelfs een prachtig uitgevoerde Volkswagen bus in geblazen glas. Hij kostte ruim € 20 en dat vond ik te veel geld voor een kerst"bal", maar mooi was ie wel, zelfs het VW logo was met de hand erop geschilderd.

In ieder geval is het prikleed nu achter de rug en kan ik met een glaasje wijn van mijn boompje genieten

nog even een close-upje van de omabal

en de twee Liesjes ;)

Geplaatst in Geen categorie | 11 Reacties
Deel dit:

inShare
4

tussen sint en santa
Geplaatst op december 15, 2007 by nuttigenfraai
14

Ergens na Sinterklaas en voor de kerst zijn wij traditioneel voor de laatste keer van het jaar bij elkaar. Uit de tassen komen dit keer geen quilts of dekentjes-in-wording maar pakjes. Dat doen we al jaren met onze quiltgroep en ieder jaar is het weer reuze gezellig en wordt er veel gelachen. De regels voor het pakje wat je maakt zijn simpel: het mag niet meer dan € 5 kosten, het moet zelfgemaakt zijn en je moet er minstens een week aan gewerkt hebben ;)

Dit waren de pakjes van 2006 en zo ziet De Buit van 2007 eruit:

Na de kofie met lekkere dingetjes stellen we de spelregels voor het dobbelen vast. De basis van het spel is altijd hetzelfde: we pakken een willekeurig pakketje en dobbelen gedurende een bepaalde van te voren afgesproken tijd. Na het verstrijken van de tijd mag ieder het pakje wat zij op dat moment heeft houden. De regels wat er bij elk van het gegooide aantal ogen gedaan wordt varieert per jaar. Hoe de regels ook uitvallen: het is altijd een enorm heen en weer geschuif van pakjes en hopen dat nu net dat ene pakje voor je neus beland als de kookwekker afgaat.

Enige uren en een hoop plezier later zag de tafel er zó uit:

Op de foto een boekje met een prachtige omslag met applicatie en borduurwerk etc, een beeldige krans met hartjes, een stoffen tasje met kabouter van aardewerk, een speldenkussentje, een draaddoorhaler, een tasje in logcabintechniek, een schaaretuitje, een tasje met kaarsjes (op batterij ;) met bijpassende servettenhouder van stof en een beeldig portemonneetje van gevlochten lintjes.

we hebben nu al besloten dat we dit onderdeel van ons quiltgroepbestaan "er in" houden.
Geplaatst in Geen categorie | 14 Reacties
Deel dit:

inShare
4

Kelsch krans
Geplaatst op december 10, 2007 by nuttigenfraai
17

In dit logje vertelde ik dat ik in Strassbourg een bezoekje bracht aan borduurwinkel Fil du Temps. Ik kreeg er een koekje en een hart, maar er werd ook iets gekocht. Eerder die week kocht ik in Colmar een prachtig boek met kruissteekmotieven en symboliek uit de Elzas. Ik zal er eens een apart logje aan wijden want voor liefhebbers is het beslist de moeite waard. In het boek zag ik borduurwerk met een speciaal garen van Caron ( Waterlillies)
Ik vond de kleur garen in het boek zo mooi dat ik bij een borduurwinkel daar in de buurt navraag heb gedaan. Het bleek dat deze kleur speciaal voor Fil du Temps in Strassbourg wordt gemaakt in de kleur Kelsch en uitsluitend daar verkrijgbaar is.

Kelsch is een linnen stof uit de Elzas die in ruiten geweven is in de traditionele kleuren rood en blauw. Tegenwoordig is er ook een groene variant verkrijgbaar. Veel oud beddengoed in de streek is gemaakt van Kelsch en je komt zowel het oude Kelsch als het nieuwe daar nog regelmatig tegen. In de traditionele kleuren van het oude Kelsch is er nu een in kleur verlopend borduurgaren gemaakt dat van blauw via de grauwe linnenkleur verloopt naar rood. Er zijn twee tinten : kleur 999A en kleur 999B de een is wat blauwer van tint en de ander bevat meer rood. Hier zie je het garen op de website van Fil du Temps.( even met de pijl rechtsonder doorklikken)

Eenmaal binnen in de winkel zag ik een beeldig lapje geborduurd met dit garen. Het was onderstaand patroontje:

Het is een kransje in stiksteek en kruissteek, tussen de dunne takjes zijn delicatessen uit de streek te zien: de kugelhopf, een soort tulband en de bretzle een soort broodachtige gezouten krakeling.
Harten komen ook in de Elzassische volkskunst voor en zijn dan ook in dit kransje te vinden.
Behalve het Kelsch garen is er hier en daar ook donkerblauw en rood gebruikt. Het is geborduurd op 16 dr linnen in een zandkleur.
Geplaatst in borduurwerk | 17 Reacties
Deel dit:

inShare
4

najaarsschoonmaak
Geplaatst op december 7, 2007 by nuttigenfraai
15

Ik ben de laatste tijd erg aan het rommelen en opruimen geweest en soms kom ik dan iets tegen waarvan ik niet echt meer wist dat ik het had.
Zoals dit lakentje bijvoorbeeld:

Het is jaren geleden geborduurd door het meisje op de foto. Ik denk dat ze het geborduurd heeft toen ze in verwachting was van haar eerste kind maar het kan ook later gemaakt zijn voor haar tweede zoon, mijn lief. De laarsjes ( maat 18 of 19) heeft hij ook gedragen maar dat zal niet in in combinatie met het ledikantje geweest zijn ;)
De haasjes en eendjes zijn geborduurd in steelsteek met bruin en groen op een ecru/ lichtgele katoen. Op een paar slijtplekjes na is het helemaal goed. Ik zal de plekjes voorzichtig restaureren en dan mag het naar Elise. Zij vindt het leuk om het babylakentje te hebben waar haar paps onder geslapen heeft. Het heeft ook ooit een keer in haar eigen bedje gelegen.

Op de foto is mijn schoonmoeder een jaar of twaalf, het lakentje is uiteraard járen later geborduurd ;) Hier zie je een wat duidelijker afbeelding:

Ze heeft een fluwelen jurkje aan met borduurwerk op het voorpand en een wit kanten kraagje, haar rijglaarsjes zijn keurig gepoetst.
Geplaatst in oud handwerk | 15 Reacties

Jaaroverzicht in naald en draad

Morgen komt Elise hier oliebollen bakken. Dan staan we samen de hele dag in de keuken, schillen de appeltjes, kloppen het beslag, drinken thee en kletsen eindeloos. Morgen heb ik dus geen tijd voor mijn traditionele jaarlijkse overzicht aan handwerkjes.

Vanmorgen heb ik eerst een lijstje gemaakt aan de hand van mijn weblog om een idee te krijgen wat ik her en der aan oude werken uit de kast moest halen. Omdat ik de laatste maanden geplaagd wordt door Een Kwaal dacht ik (alweer, zou ik haast zeggen ;) dat ik dit jaar weinig had gemaakt. Was ik toch mooi vergeten dat ik best een flitsende start in het begin van het jaar heb gemaakt.

Hieronder volgt een overzichtje van mijn handwerk-leven in 2007:

Mijn handwerk jaar begon met een vreselijke storm en een workshop van Margreet Beemsterboer. We maakten deze prachtige knottedoek. Het was al lange tijd een wens van mij om eens zo’n doek te maken. Ik ben er zo blij mee! Het jaar eindigde min of meer met dit kransje uit de Elzas. De babyslofjes zijn een vooruitblik op het wondertje dat wij in het eerste kwartaal van 2008 mogen verwachten. Het is het eerste kraamcadeautje dat ik voor Elise maakte.


Ook in 2007 werden er weer kleine stukjes aan mijn Souvenir toegevoegd: Het wit- en sneewerklapje is nog in de maak, het lapje in Pointe de Saxe moet boven en onder nog afgewerkt worden. De twee ragfijne "zakdoek-hoekjes" op batist met het kleine alfabet in platsteekjes eveneens. Het kleine replica merklapje van Elisabeth moet nog in een ander lapje genaaid worden. Het gebreide tussenzetseltje linksboven breide ik op naalden 0.8 en dat was eens maar nooit weer ;)


Vol goede moed begon ik het jaar met mijn vierde Baltimore blok, een bessenkransje. Er zijn er nog vijf te gaan. Ook maakte ik eindelijk deze quilt voor mijn lief. Het naaien ging redelijk snel, vlak voor onze vakantie naar de Elzas heb ik de top samen met een vriendin gesandwiched en in Frankrijk begon ik met quilten. Maar helaas, quilten is een van de dingen die op dit moment echt niet gaat dus het is na een aarzelend begin blijven liggen. Zodra het weer kan maak de quilt af. Omdat hij hem zo mooi vindt ;)

Borduren deed ik ook in 2007. We begonnen met een "eigen-ontwerp-lap" met onderwerpen die wij met z’n allen als groep gekozen hebben. Het gaat niet snel, officieel komt er eens per twee maanden een motiefje bij maar officieus zijn er al een flink aantal lappen af! Ik heb het mezelf ook niet gemakkelijk gemaakt met die rand. Ook maakte ik deze leuke letterlap in steelsteek en platsteek, de "besjes" boven de letters zijn Franse knoopjessteken.

Gebreid werd er ook. Nadat ik aan een eindeloze rol met patroontjes van Carla en Mezelf was begonnen besloot ik ook een eindig exemplaar te maken: de complete breirol Sampler M; afgewerkt met mijn eigen initialen in rode maassteekjes. Erbij een paar Marker mouwtjes en een half af Marker randje, een patroon van Margreet Beemsterboer (kijk eens bij Kunst en Vliegwerk voor meer Marker moois!)
Het randje wordt een tussenzetseltje voor De Rol

Nog meer breiwerk en Margreet zie je hierboven. Vanaf 2006 was "toute breiend Nederland" in de ban van de HzG shawl. Ik breide deze voor mezelf, daarna eentje in zwart met een klein spikkeltje voor mijn zus en daarna dit jaar nog eentje in bovenstaand blauw voor zoon’s meisje; zij vond na uren wikken en wegen voor de spiegel in de winkel deze kleur toch het mooist. Het slofje maakte ik in Maassluis tijdens de Stitch in.

Bijna af in 2006 en eindelijk in 2007 de laatste -extra- steekjes toegevoegd aan deze replica stoplap. Dat heb je ervan als je iets verandert aan het patroon ;) Niet alleen af, maar ook ingelijst en opgehangen. Dat laatste gebeurde door mijn lief en dat was heel wat. De meeste dingen die ik produceer vindt hij mooi, maar een stoplap laten inlijsten, dat vond hij maar niks.

Dit jaar stond ook in het teken van harten; omdat het een motief is wat "overal" in voorkomt besloot ik om niet iets speciaal voor de gelegenheid te maken maar om te kijken wat er zo al op mijn pad kwam.
Dat was bijvoorbeeld dit kleine merklapje met quilts en namen van quiltblokken. Tussen de letters en onderaan in de rand zijn kleine hartjes. Ook maakte ik dit lapje in Schwämer borduurwerk. Het lapje vindt straks een plaatsje in mijn Souvenir de ma Vie. Zelfs mijn achtergebleven speldjes en naaldjes stak ik in een hartvormig afsnijdseltje ;)

Harten werden ook gebreid. Rond Valentijn ontdekte ik een leuk breiboekje in de boekwinkel en daar stonden deze harten in. Ze kregen een plaatsje in De Eindeloze Breirol. (ik zal hem weer eens opmeten)

En tenslotte: het meeste "hart" zit in deze quilt die jullie nog niet te zien krijgen. Voor de Aagjes hierbij alvast een klein voorproefje.

Voor wie de verhalen achter bovenstaande werkjes nog eens wil nalezen: alles is terug te vinden op mijn weblog, evenals de jaaroverzichten van 2005 en 2006

Ik vond het leuk dat ik jullie ook dit jaar weer zo vaak op mijn weblog mocht begroeten, bedankt voor alle nuttige, fraaie, hartverwarmende en lieve reacties en natuurlijk ook mijn complimenten voor jullie eigen weblogs waar ik ook iedere dag weer met veel plezier lees en reageer.

Ik wens ieder een heel fijne jaarwisseling en een zorgeloos, goed, creatief, gezond en gelukkig jaar
27 Reacties

vrijdag 28 december 2007

In de bonen

Nee, ik bedoel niet dat ik in de war ben of zo maar ik heb het over de kerst.
Beide dagen hadden we ons kroost over de vloer en hebben we de tijd met hapjes en drankjes gevolgd door lange tafelsessies met veel spannende gangen en besprenkeld met wijn doorgebracht. Tussen de bedrijven door hebben we spelletjes gespeeld zoals dit bonenspel. Gistermiddag speelden we het laatste spelletje en daarna hadden mijn lief en ik het huis weer voor ons alleen. Na al die lekkere gangen van de kerstdiners en bovendien weinig zin in weer een gang naar de Kassa besloten we ‘s avonds iets eenvoudigs uit eigen kast te eten. Het werden…bonen ;)
Ze smaakten overigens heerlijk na al die exquise hapjes.

Vandaag is alles weer echt gewoon en dus kwam er een handwerkje uit de kast. Ik ben weer aan de slag gegaan met het wandkleedje voor Elise want de tijd begint aardig te dringen. Om toch een fotootje te hebben bij dit log laat ik mijn kleine vorderingen aan mijn wit- en sneewerklapje zien. Het randje Markens sneewerk is inmiddels klaar en gaandeweg begon ik deze techniek een beetje in mijn vingers te krijgen.
Ik vind dit een erg fijne techniek om te doen en ga daar zeker nog eens iets anders in maken. Dit lapje wordt straks in mijn souvenir gebruikt. Om die reden zijn de zijkanten niet afgewerkt.

11 Reacties

zondag 23 december 2007

Kerstgevoel,II

Er was een tijd dat mijn lief en ik ieder een eigen kerstkaartje maakten met daarop iets wat gerelateerd was aan onze passie. Voor hem is dat "iets" met mechanische muziek, voor mij een handwerkje.
Sinds ik blog doen we het samen: zijn ding en het mijne vereeuwigd op een foto.
Vorig jaar stuurden we dit rond aan familie, vrienden en relaties, dit jaar kozen we voor de Roomse doos

Een centimeters dikke stapel enveloppen is inmiddels de deur uitgegaan maar natuurlijk is het onmogelijk om iedereen persoonlijk een kaartje te sturen.

Voor degenen die ons kaartje niet in de brievenbus vonden:

Wij wensen jullie heel fijne kerstdagen toe en een gezond en gelukkig nieuwjaar



17 Reacties

vrijdag 21 december 2007

Aan een draadje

Soms hangt het geluk van je handwerkje af van een draadje. Wie zich dit logje nog herinnert weet dat ik naarstig op zoek was naar een bolletje DMC nummer 12. Marianne bood ruimhartig haar bolletjes aan en dat vond (en vind) ik reuze lief. Maar juist omdat er zo moeilijk aan te komen is wilde ik Marian’ne natuurlijk niet van haar bolletjes beroven. Ik had al gezocht op de handwerk- en wolbeurs en wist nog twee winkels waar het mogelijk te koop was. Elise heeft voor mij bij de eerste winkel gezocht maar die had het niet, de andere winkel zou ik met een vriendin op ons dagje uit bezoeken. Ook daar kon ik het wel bestellen maar moest dan de hele doos afnemen.

Uiteindelijk kwam ik via een tip van Jessie hier terecht en kon ik de bolletjes bestellen. Zo zie je maar hoe waardevol en nuttig een weblog kan zijn. Dank allemaal voor het meedenken en Marian’ne natuurlijk voor het lieve en zeer gewaardeerde aanbod.

Twee dagen na mijn bestelling lag de envelop al op de mat.
Naar deze twee bolletjes ben ik nu zo druk op zoek geweest, met rechts het allerlaatste eindje draad op de vorige bol.

Angstig als ik ben als het om voorraad gaat heb ik gelijk nog wat meer in verschillende diktes besteld van hetzelfde garen. Op dit moment heb ik het niet nodig maar voor ander witwerk in de toekomst kan het wel eens handig zijn.

dit rolde er verder nog uit de envelop:

Laat de winter maar komen ;)

12 Reacties

woensdag 19 december 2007

Symbolische kruisjes

Ik had beloofd om wat meer te vertellen over het boek Point de Croix, motifs Traditionels et Symboliques.
Het boek is prachtig geïllustreerd en staat vol met kleine en grotere kruissteekpatronen geënt op Frankrijk en in het bijzonder de streek Elzas.
Aan de hand van kunstvoorwerpen uit de 'art populaire' zijn er zowel oude als nieuw gemaakte patronen te zien. Zo zijn er bijvoorbeeld prachtig beschilderde spanen dozen, zoals wij die kennen op het eiland Marken waar van de motieven patronen gemaakt zijn om in een merklap of ander borduurwerk te gebruiken. De motieven in het boek zijn vaak harten, dieren, zijn bijbels van aard en ook zijn er randen en vierkante motieven beschreven. Verder wordt er veel gebruik gemaakt van oude school lapjes van het Franse platteland, waarbij veel lapjes als totaal patroon erbij gegeven zijn.

Veel borduurwerk werd en wordt in de traditionele kleur rood – Rouge du Rhin – gemaakt. Die naam is ontstaan doordat er in vroeger tijden veel Garance, meekrap groeide in het gebied langs de Rijn, de huidige grens tussen Frankrijk en Duitsland. Het afvalwater van de vele ververijen kleurde het water van de Rijn rood. Tegenwoordig is er een merk borduurpatronen en -pakketten onder die naam.

Dit kom je ook vaak tegen in de Elzas: patronen waarbij twee vogels (pauwen, duiven) tegenover elkaar geplaatst zijn

Behalve het traditionele rood wordt deze kleur helder blauw ook vaak gebruikt, samen met het rood vormt het een bijzonder mooie combinatie.

Toen ik deze Vlaamse souvenir ontdekte was ik helemaal verkocht en maakte mijn hart een verheugd sprongetje.
De rol is 3.70 meter lang en ongeveer 27 cm breed. Gedateerd 1912 en gesigneerd E. Peeters. Verder nog de tekst: Gedenkenis mijner Schooljaren

De rol is niet gevoerd alhoewel het mogelijk is dat afzonderlijke lapjes wel gevoerd zijn. De rol bestaat uit een collectie letter- en stoplapjes, breiwerk – eveneens gestopt en het gebruikelijke naaiwerk zoals naden, splitjes, inzetten en het opnaaien van knopen en oogjes. De rol is afgewerkt met rood lint dat aan de onderkant gestrikt is, de tussenzetseltjes zijn uitgevoerd in verschillende haakwerkpatronen

Voor wie van traditioneel handwerk houdt en ook eens wat verder wil kijken dan de symboliek van het Nederlandse kruissteekwerk is het een prachtig boek.

Point de Croix, motifs Traditionels et Symboliques – Fabienne Bassang
uitg. Arte fil
ISBN 978-2-9148-5622-5

21 Reacties

dinsdag 18 december 2007

Hartsvriendinnen

Een paar weken geleden werd mij tijdens een van onze quiltavondjes gevaagd of ik meedeed aan het hartenproject, zo nu en dan dringt internet ook ons quiltclubje binnen. Na een korte uitleg besloot men spontaan om als groep e.e.a. in te zenden. Vorige week, tijdens onze pakjesavond gingen de tassen open en kwamen de harten tevoorschijn – voorzover ze nog bij de maakster waren. Deze harten zijn tijdens een Valentijnsproject gemaakt:

een gevleugeld hart van fluweel met kind ;)

een dubbelhartige creatie met knopen,

een crazyhart,

dit hart bevat de knopenoogst van tientallen jaren,

een prachtig geborduurd hart van donkerrood fluweel,

en tot slot een hart geïnspireerd op de geboortekussentjes: in plaats van het traditionele "welkom in ‘t leven" zijn er hier merklapmotieven in patroon gestoken met spelden.

Wat ook op tafel kwam was dit prachtige quiltje:

een herinnering aan een 50e verjaardag.

kijk eens hoe prachtig en met veel liefde deze hartjes gemaakt zijn

hieronder nog een erg mooie met lintborduurwerk, schitterend!

En dan was er nog dit hartenquiltje, ook gemaakt met Valentijn, iedereen maakte een blokje en aan het eind van de avond werden de blokjes als geheel verloot. De nieuwe eigenaresse werd een van de twee quiltsters die het project had bedacht. Na een jaar was het quiltje af en werd het trots geshowd. Daarna werd het tot mijn grote verrassing aan de andere bedenkster van het plan cadeau gegeven. En dat was ik ;)

Bij dit project was het grappig dat niemand er op was voorbereid, ieder kreeg een lapje en wat garen met de opdracht: borduur een hart.

erg leuk dat ieder zo haar eigen invulling gaf aan de opdracht.

Net als het verjaardagsquiltje hierboven is dit ook een warm gekoesterd quiltje. Berthi, ik neem dit mee als ik in de gelegenheid ben om 19 januari naar Utrecht te komen. En anders zoeken we een andere oplossing om het bij jou te krijgen.

Quiltgroep de Thimbletalkies bestaat sinds maart 2000 en bestaat uit 14 quiltsters. We komen 6 avonden per jaar bij elkaar in een zaaltje wat we voor de avond huren. We hebben in de loop van de jaren een aantal keren geëxposeerd, onder andere in een hobbykas en in een quiltwinkel. We hebben een eigen stripverhaal, met veel humor getekend door Anny, een boek waarin we proberen onze activiteiten vast te leggen en in de loop der jaren hebben we al een aantal malen bij gelegenheid van een geboorte, verhuizing en dergelijke een gezamenlijk werkje gemaakt. Bij de komst van twee puppies was er een hondenkraammand en ook zijn er diverse projecten geweest "voor eigen gebruik".

11 Reacties

zondag 16 december 2007

Smaakvol

Zo ingetogen als ik meestal ben, zo uitbundig is mijn Boom. In 2005 liet ik jullie mijn nieuwste aanwinsten al zien en daar is sinds die tijd nog meer moois bijgekomen. Nieuw dit jaar zijn twee blauwe ballen; de een met een soort Keuls aardewerkkleurtje en -motief de ander is meer Delfts Blauw.
Ook werd ik door Elise verblijd met een uitbundig hardroze bal die "voor Oma" in turkoise letters uitschreeuwt ;)
Ik ben er de hele dag mee zoet geweest; eerst naar het tuincentrum voor een zak tuinaarde om het ding een beetje stevig in de pot te zetten, daarna mijn handen kapot geprikt bij het bevestigen van de lampjes en toen drie dozen vol met aap, tuinkabouter, slakje, trompet, ridder, sneeuwpopjes, oldtimers, aardbeitje, denneappel, slang, de rest van de flora en fauna, ach je kunt het zo gek niet bedenken of het hangt in mijn boom.

Deze week zag ik zelfs een prachtig uitgevoerde Volkswagen bus in geblazen glas. Hij kostte ruim € 20 en dat vond ik te veel geld voor een kerst"bal", maar mooi was ie wel, zelfs het VW logo was met de hand erop geschilderd.

In ieder geval is het prik-leed nu achter de rug en kan ik met een glaasje wijn van mijn boompje genieten

nog even een close-upje van de omabal

en de twee Liesjes ;)

11 Reacties

zaterdag 15 december 2007

Tussen Sint en Santa

Ergens na Sinterklaas en voor de kerst zijn wij traditioneel voor de laatste keer van het jaar bij elkaar. Uit de tassen komen dit keer geen quilts of dekentjes-in-wording maar pakjes. Dat doen we al jaren met onze quiltgroep en ieder jaar is het weer reuze gezellig en wordt er veel gelachen. De regels voor het pakje dat je maakt zijn simpel: het mag niet meer dan € 5 kosten, het moet zelfgemaakt zijn en je moet er minstens een week aan gewerkt hebben ;)

Dit waren de pakjes van 2006 en zo ziet De Buit van 2007 eruit:

Na de koffie met lekkere dingetjes stellen we de spelregels voor het dobbelen vast. De basis van het spel is altijd hetzelfde: we pakken allemaal een willekeurig pakketje en dobbelen gedurende een bepaalde van te voren afgesproken tijd terwijl de pakjes de ronde doen. Na het verstrijken van de tijd mag ieder het pakje wat zij op dat moment heeft houden. De regels wat er bij elk van het gegooide aantal ogen gedaan wordt varieert per jaar. Hoe de regels ook uitvallen: het is altijd een enorm heen en weer geschuif van pakjes en hopen dat nu net dat ene pakje voor je neus beland als de kookwekker afgaat.

Enige uren en een hoop plezier later zag de tafel er zo uit:

Op de foto een boekje met een prachtige omslag met applicatie en borduurwerk, een beeldige krans met hartjes, een stoffen tasje met kabouter van aardewerk, een speldenkussentje, een draaddoorhaler, een tasje in logcabintechniek, een schaaretuitje, een tasje met kaarsjes (op batterij ;) met bijpassende servettenhouder van stof en een beeldig portemonneetje van gevlochten lintjes.

we hebben nu al besloten dat we dit onderdeel van ons quiltgroepbestaan "er in" houden.

14 Reacties

maandag 10 december 2007

Kelsch krans

In een eerder logje vertelde ik dat ik in Strassbourg een bezoekje bracht aan borduurwinkel Fil du Temps. Ik kreeg er een koekje en een hart, maar er werd ook iets gekocht. Eerder die week kocht ik in Colmar een prachtig boek met kruissteekmotieven en symboliek uit de Elzas. Ik zal er eens een apart logje aan wijden want voor liefhebbers is het beslist de moeite waard. In het boek zag ik borduurwerk met een speciaal garen van Caron ( Waterlillies)
Ik vond de kleur garen in het boek zo mooi dat ik bij een borduurwinkel daar in de buurt navraag heb gedaan. Het bleek dat deze kleur speciaal voor Fil du Temps in Strassbourg wordt gemaakt in de kleur Kelsch en uitsluitend daar verkrijgbaar is.

Kelsch is een linnen stof uit de Elzas die in ruiten geweven is in de traditionele kleuren rood en blauw. Tegenwoordig is er ook een groene variant verkrijgbaar. Veel oud beddengoed in de streek is geweven in Kelsch en je komt zowel het oude Kelsch als het nieuwe daar nog regelmatig tegen. In de traditionele kleuren van het oude Kelsch is er nu een in kleur verlopend borduurgaren gemaakt dat van blauw via de grauwe linnenkleur verloopt naar rood. Er zijn twee tinten : kleur 999A en kleur 999B de een is wat blauwer van tint en de ander bevat meer rood. Hier zie je het garen op de website van Fil du Temps.(even met de pijl rechtsonder doorklikken)

Eenmaal binnen in de winkel zag ik een beeldig lapje geborduurd met dit garen. Het was onderstaand patroontje:

Het is een kransje in stiksteek en kruissteek, tussen de dunne takjes zijn delicatessen uit de streek te zien: de kugelhopf, een soort tulband en de bretzle een soort broodachtige, gezouten krakeling.
Harten komen ook in de Elzassische volkskunst voor en zijn dan ook in dit kransje te vinden.
Behalve het Kelsch garen is er hier en daar ook donkerblauw en rood gebruikt. Het is geborduurd op 16 draads linnen in een zandkleur.

17 Reacties

vrijdag 7 december 2007

Najaarsschoonmaak

Ik ben de laatste tijd erg aan het rommelen en opruimen geweest en soms kom ik dan iets tegen waarvan ik niet echt meer wist dat ik het had.
Zoals dit lakentje bijvoorbeeld:

Het is jaren geleden geborduurd door het meisje op de foto. Ik denk dat ze het geborduurd heeft toen ze in verwachting was van haar eerste kind maar het kan ook later gemaakt zijn voor haar tweede zoon, mijn lief. De laarsjes ( maat 18 of 19) heeft hij ook gedragen maar dat zal niet in in combinatie met het ledikantje geweest zijn ;)
De haasjes en eendjes zijn geborduurd in steelsteek met bruin en groen op een ecru/ lichtgele katoen. Op een paar slijtplekjes na is het helemaal goed. Ik zal de plekjes voorzichtig restaureren en dan mag het naar Elise. Zij vindt het leuk om het babylakentje te hebben waar haar paps onder geslapen heeft. Het heeft ook ooit een keer in haar eigen bedje gelegen.

Op de foto is mijn schoonmoeder een jaar of twaalf, het lakentje is uiteraard jaren later geborduurd. Hier zie je een wat duidelijker afbeelding:

Ze heeft een fluwelen jurkje aan met borduurwerk op het voorpand en een wit kanten kraagje, haar rijglaarsjes zijn keurig gepoetst.

15 Reacties