zondag 30 september 2007

Matyó

Gisteren was ik in Maassluis voor de workshop Stitch-In van Margreet Beemsterboer. Toen ik de nieuwe workshops en cursussen van het NCH doorlas leek de opzet van deze workshop mij erg leuk: ‘s morgens was er gelegenheid om vragen te stellen over je eigen handwerk, om het werk van anderen te bekijken en hun vragen aan Margreet te horen. Na de lunch was er nog een klein handwerkje uit een bepaald land. Deze eerste keer was het onderwerp een werkstukje uit Hongarije.

Het is moeilijk je vooraf een voorstelling te maken van een dergelijke workshop en dat had ik dan ook niet gedaan. Ik kan achteraf niet anders zeggen dan dat het fantastisch was. In alle opzichten, het was gezellig (leuk om met vijftien andere gelijkgestemden, bekende en onbekende, je handwerkpassie te delen) het was leerzaam en -in ieder geval voor mij- bijzonder nuttig en dan heb ik het niet eens over de goede verzorging met bijvoorbeeld een heerlijk Hongaars soepje tussen de middag.
Margreet had een prachtige souvenir meegenomen uit de collectie van het NCH; een van de medecursisten vertelde wat over Souvenirs en Margreet vertelde daarna in het kort wat over de vele verschillende technieken die in deze rol gebruikt zijn. Al die dingetjes zitten nu als flarden in mijn hoofd en komen later wel weer boven om te gebruiken op mijn eigen manier in mijn eigen souvenir.

Het was bijzonder leuk om het werk van mijn medecursisten te zien: het was divers, technieken die ik zelf (nog) niet heb geprobeerd zoals goudborduren maar die wel een bepaalde nieuwsgierigheid in me opwekken, want ooit kan het moment komen dat ik dat wel zal leren. Ik keek met genoegen in het prachtig gevulde kistje met allerlei klosjes goud borduurgaren; Majo - want die was er ook- bracht een prachtig kleed mee wat in diverse technieken geborduurd gaat worden, heel erg mooi, er was een prachtige merklap in rood en blauw, een eigen ontwerp en een vrij borduurwerk ook met allerlei goedborduursel erin.
Ik had zelf een aantal stukjes meegenomen voor mijn Souvenir de ma Jeunesse en ben beslist een heel eind verder gekomen met hoe ik verder ga met de voorbereidingen. Ook heb ik nuttige tips gekregen om bepaalde steekjes nog mooier te maken.

Margreet noemt het overigens een Souvenir de ma Vie en dat is misschien wel een betere omschrijving op onze leeftijd ;)

Na de heerlijke goulashsoep was er nog een leuke workshop over de borduurtechniek van de Matyó.
Het cursuspakketje bevatte een stukje geschiedenis, wat patronen om later nog een ander werkstukje te kunnen maken en verder alle materialen die we nodig hadden.
Toen ik thuiskwam was dit het resultaat.

en na een uurtje werk thuis was dit slippertje om vingerhoed en spelden in op te bergen klaar.
een leuk aandenken aan een fijne dag.

Wie meer wil weten over de Matyó kan dat vinden in Handwerken zonder Grenzen nummer 5/1994 of op internet
16 Reacties

vrijdag 28 september 2007

Oe

Mijn quiltfoto’s krijgen altijd een code en worden per gelegenheid in een speciaal digitaal mapje gestopt. Mijn foto’s in het mapje Carrefour 2007 van de tentoonstelling Oost Europese in de Eglise St Nicolas in Ste Croix aux Mines quilts kregen dan ook de vermelding "oe" en een nummer.
Het waren stuk voor stuk prachtige quilts. Bij binnenkomst viel mijn oog op deze quilt:

een prachtig samengestelde quilt van allerlei "rijke" materialen die op een bijzondere manier opgebouwd was in lagen. Allerlei oude en nieuwe – veelal handgekloste- kanten, kleine haakwerkjes, zijde, borduurwerk en hier en daar ook gordijnband, fantasievol geborduurd en geplooid.

hier zie je een fragment met in het midden een klein kant"feestje" versierd met kleine kraaltjes en borduurwerk en links en rechts het geborduurde gordijnband.

wat de quilt nog extra diepte gaf waren de talloze kleine zijden kussentjes die overal op de quilt bevestigd waren en die allemaal voorzien waren van een prachtig en fijn haak- of kantwerkje.

hieronder kun je dat op de detailfoto beter zien:

De Russische quiltster bleek jaren lang gewerkt te hebben als kostumière in een theater en dat verklaart haar keuze van materialen en ook het theatrale van de quilt zelf; het was echt een overdadig pronkstuk. Ik heb lang met mijn neus op de quilt gestaan om al die details te bekijken. Geweldig!

Ook deze quilt van een quiltster uit Bulgarije sprak me aan:

een overdadige bloemenzee in heldere kleuren, mooi gemaakt en zeer apart.

En ook deze quilt van een andere Russische quiltster sprak me aan, veel soberder van kleur dan de voorgaande maar wel prachtig versierd met kleine glimmende steentjes en kraaltjes

in een volgend logje laat ik Berthi en de anderen nog wat meer quilts zien uit Oost Europa met onder andere een opmerkelijke quilt uit Turkije.
17 Reacties

woensdag 26 september 2007

En dan nu...

de rode lapjes voor Ingrid.
Het was wel een van de dingen waar ik me vooraf een beetje op had verheugd. Ik kan me voorstellen dat al die schoollapjes voor sommige mensen ( hè Elise?) nogal op elkaar lijken maar op de een of andere manier kan ik er geen genoeg van krijgen. Het was een leuk zaaltje vol oud schoolhandwerk, vooral de nuttige zaken kwamen aan bod en daarnaast was er ook het een en ander aan "thuiswerk" uit de collectie fraaie handwerken te bekijken.
Zo kwam ik een aantal mooie schoollapjes tegen waaronder deze:

met een voorzichtig beginnetje met rijgsteken en oplopend met steeds moeilijker steekjes, twee alfabetten waaronder een met een open letter en de initialen F.R., gemaakt in maart 1931.

Ook waren er wat stekenlapjes

waarvan ik deze twee fraaie exemplaren laat zien. Dit zijn wat moeilijker handwerkjes waar behalve de nuttige kruissteekjes, de stopjes, de naden en zomen ook het fraaie handwerk werd geoefend.

Dan waren er nog diverse kleedjes, servetten en dergelijke waarvan ik vermoed dat ze indertijd thuis gemaakt zijn. Het lijkt net als bovenstaande schoolvoorbeelden erg op de handwerken zoals wij die hier ook kennen maar toch zit er vaak een kleine variatie die het werk net even anders maakt.
Kijk maar eens naar dit kleed:

in witwerk zou het vrij gewoon zijn maar uitgevoerd met rood garen wordt het ineens een ander kleedje.

Dit kleedje vond ik ook wel spannend:

een merkwaardige mengeling van Richelieu effect maar dan zonder spijltjes en filetknoopwerk. Het geeft het idee van open naaiwerk maar het is gewoon met rood garen op witte katoen geborduurd. Een soort armeluis kant :)

Dan waren er nog schortjes voor grote mensen:

van de eenvoudige tot zeer fijn geborduurde en genaaide exemplaren en "schortjes" voor kleine mensen

die tesamen met de beide doopjurkjes (het exemplaar linksonder is gebreid) en de kussensloopjes ook een mooi plaatje opleveren.
Dit was het weer voor nu, op naar de Oost-Europese quilts. Maar dat is voor later
17 Reacties

maandag 24 september 2007

Borderies Alsaciennes Traditionelles

We waren al een tijdje in Frankrijk voor de Carrefour begon. Zaterdag halverwege de middag kwamen we aan en werden in de ons bekende gîte voorgegaan door de lapjespoes die in het vorige logje binnenkwam via een bovenraampje. Ze was niet bijzonder mooi, erg klein en bijzonder eigenwijs. Voordat we ook maar een koffer hadden uitgepakt stond ze al voor de koelkastdeur aanwijzingen te geven over hoe laat ze meestal at en waar ze graag haar middagdut en avondslaap genoot. Even later werden we door de boerin uitgenodigd voor 'un verre' begeleid door grote stukken tarte au quetsches; dat krijg je als je zolang vaste gast bent
Tijdens het bijpraten werd ons verteld dat poes een nest had, vijf stuks en die mochten we allemaal hebben als we wilden. Ook was mijn laatste e-bay aankoopje per post gearriveerd; het kwam uit Frankrijk dus ik had het daar maar laten bezorgen ;) Onze mededeling dat we komend jaar papi en mami worden werd met grote instemming begroet en we voelden ons weer helemaal "thuis".

Op zondag waren er in diverse dorpen en stadjes puces en/of brocantes en daar kwamen we de eerste dag wel mee door. Het verschil tussen een puce (een vlooienmarkt) en een brocante is me nog steeds niet duidelijk: op de puce die we bezochten waren naar verhouding leukere dingetjes te koop dan op de beide brocantes. Ik zag erg veel geborduurde lelijkheid: naakte juffers in kruissteek en Maria’s die devoot naar boven gluurden, wol op stramien en dacht aan de tassen van Betty. Ik heb ze toch maar laten liggen, deze waren echt tè erg.
Wel vond ik een leuk setje koperen sjablonen voor textiel met daarbij een schattig klein boekje met kruissteekpatroontjes en een blokje textielverf. Andere aankoopjes waren een flink stuk oud linnen voor € 0,50 en voor ongeveer evenveel een enorm stuk stramien. Ik heb het nu niet nodig maar dat kan toch nog komen?

Daarna vond ik nog een super mooi boek met kruissteek patronen uit de Elzas, was ik in een gezellige borduurwinkel in Colmar: le Fil de Caro en ging ik op pad voor een tangetje omdat ik mijn eigen tangetje vergeten had en niet zonder hulpstukje wilde quilten. Ik had kort voor de vakantie de 'quilt voor hem' gesandwiched (duur woord voor de drie lagen op elkaar rijgen) en had me voorgenomen iedere dag wat te quilten. In het boek zag ik iets wat ik graag wilde hebben en in le Fil de Caro wist men te vertellen dat dit alleen in Strassbourg te koop was. Op naar Straatsburg dus en daar kwam ik in deze fantastische winkel terecht: Fils du Temps. Het zal wel komen omdat ik zo klein ben, maar de mevrouw dacht wel dat ik enorm goed Frans sprak want ze barstte onmiddellijk in rad Frans los. Toen bleek dat ik haar ken en dat mijn grandpère in de Elzas eboren is liet ze me zo ongeveer de hele winkel zien, kreeg ik een lief hartje van zilverdraad cadeau en een zelfgebakken koekje:

Het is een poppetje in Elzasser dracht en ik heb de hele dag in Straatsburg geprobeerd haar heel te houden. Dat is aardig gelukt nietwaar? Ik was heel blij met mijn aankoopjes en vooral met de bijzonder leuke ontmoeting.

Ik was dus h e l e m a a l in the mood toen het quiltfeest dan eindelijk losbarstte. In de rij voor de locatie waar wij wilden starten belandden wij bij toeval naast een (mij) bekende quiltster uit Nederland die ook met haar man gekomen was; reuze gezellig en we kwamen hen de dagen er na nog regelmatig tegen en liepen met elkaar op.

Al verhalend ben ik nog steeds niet bij de Elzasser rood- en witwerkjes aangekomen. Ingrid, nog heel even geduld alsjeblieft :)
13 Reacties

zondag 23 september 2007

Hoe mooi het was en hoe ver

Jullie hadden het vast wel gemerkt maar ik was er een paar weekjes tussenuit: naar Frankrijk om onder andere de vierdaagse Europese patchwork ontmoeting te bezoeken. Het was weer geweldig, het weer zat reusachtig mee, de quilts waren prachtig, ik heb een weer aantal bekenden ontmoet, heerlijk gegeten en de overige dagen was er ook het nodige te beleven en te genieten.
Bij thuiskomst merkte ik dat jullie toch iedere dag mijn weblog bleven bezoeken, leuk voor de "score" maar ook hartverwarmend!

bedankt allemaal!

Omdat dit een handwerkblog is zullen de vakantie-verhalen die ik de komende dagen schrijf ook voornamelijk over handwerk-achtige zaken gaan.
Er waren tuinen met en van patchwork; zo was er in navolging van Knit a River een groen tapijt voor Afghanistan uitgelegd, heel bijzonder

Er waren dieren: echte, zoals deze indringer via het badkamerraampje:

maar ook de gepatchte dieren waren volop vertegenwoordigd.
Er waren huizen, een Egyptische tentenmaker, we zagen de mooiste quilts uit Oost Europa, oude (redwork-) handwerkjes uit de Elzas (voor een handwerkster om te smullen), Amish quilts, de mooiste quilts uit tien jaar Quiltmania, een prachtige tentoonstelling die eerder dit jaar in Brouage, Charente Maritime te zien was en natuurlijk was er buit!
Niet alleen gekocht in het uitgebreide winkelparadijs wat bij de tentoonstellingen te vinden was maar ook uit winkeltjes en brocantes daarbuiten. Als altijd houden wij onze eigen 'Worst Quilt Contest' en dat was dit jaar moeilijker dan ooit omdat de inzending niet groot genoeg was. Op zich is dat best positief natuurlijk ;) . Deze werd het niet niet, alhoewel het een goede kandidaat was:

Als je erg nieuwsgierig bent naar een van de bovenstaande onderwerpen wil ik die best als eerste laten zien, laat maar horen.
Om alvast een voorproefje te geven van de prachtige quilts die nog komen laat ik tot slot van dit log deze abstracte quilt van een van de leden van het Spaanse Quiltersgilde zien, het gastgilde van 2007.

24 Reacties