zondag 30 oktober 2005

uit kiep en bazar

Het museum voor de naaldkunst in Wedde komt komend voorjaar opnieuw met een boek uit.
De titel is "Uit kiep en bazar- Vergeten naaigerei en fournituren 1850 - 1950"
Van drukknoop en garenkaart uit de "kiep" (= kist) van de marskramer tot de luxe fournituren van de mode-afdelingen van de Grand bazars in Parijs, Brussel en Amsterdam. Grote namen als Maison Sajou, DMC, de Bijenkorf, Prym, Gütermann, de Gracieuse, Ouvrages des Dames, Amann zijde en Dosco zijn terug te vinden in dit boek.
Het boek bevat ca. 600 afbeeldingen in kleur. Het beschrijft de geschiedenis van handwerk-attributen die verdwenen zijn of wellicht binnenkort gaan verdwijnen Als speciale bijlage is een miniboekje toegevoegd met 16 motieven in romantische stijl.
Dit boek is ontstaan uit het toevallig verzamelen van allerlei materiaal dat de familie Stevan tegenkwam op hun speurtochten naar merklappen en ander oud textiel, zoal oude fournituren uit de vroegere garen- en bandwinkeltjes in hun originele papier- karton- en blikverpakking, naaldenboekjes uit binnen- en buitenland, reclame en "weggevertjes" van diverse garenfabrikanten, nostalgische kruissteekboekjes uit Parijs en Berlijn, mode- en handwerkbladen vanaf 1860 en onbekende borduurapparaatjes van weleer.
Er zijn veel kruissteekmotieven opgenomen en een fotoreportage van een 10 meter lange souvernirrol uit 1930. Ook zijn niet eerder gepubliceerde merk- en stoplappen afgebeeld waarvan een aantal met romantische motieven.
Het boek verschijnt begin maart.
Voor meer informatie: http://www.museum-voor-naaldkunst.nl

zaterdag 29 oktober 2005

shaker

Een paar jaar geleden  bezochten  wij   the American Museum in Bath, Engeland. Er was op dat moment een speciale tentoonstelling over de Shakers. In de boekwinkel van het museum kochten we een boek over shaker meubels met daarin werktekeningen van een groot aantal meubels en kleinere shaker spullen zoals de bekende Shaker boxes. Onze keus viel al snel op een prachtig hoekkastje. We hebben drie keer het huis  rondgelopen, wanhopig op zoek naar een hoek waar "ons"  kastje zou kunnen staan en besloten dat het beter was iets te maken wat geen hoek nodig had. Het werd een speldenkussen. Een foto vind je hieronder. Het boek adviseerde Bubinga hout  en  heel toevallig bleek mijn echtgenoot daar een stukje van te hebben.  Na enig houtdraai werk van hem is dit  het resultaat. In september zijn we opnieuw in het museum geweest. De rondleiding was weer erg leuk; zeer enthousiast personeel, meest van oudere leeftijd en je komt er niet weg zonder een uitgebreide "tour" langs alle kamers. In de museumwinkel vond ik een ander  Shaker speldenkussentje en een klein rood geverfd shakerdoosje. Er zomaar langs lopen was niet mogelijk; ik heb ze dus aan mezelf cadeau gedaan.

donderdag 27 oktober 2005

klein,kleiner,kleinst

In de categorie "Wol en Vilt" heb ik ook een bijdrage, ook al is het zeer bescheiden. Maar met een brede belangstelling voor handwerken mag een vilten  beestje niet ontbreken natuurlijk Ik kan me nog herinneren dat het erg veel werk was, vooral het breien van het badpakje was bijna ondoenlijk  Pas veel later kwam ik erachter dat er voor dit soort poppenhuiswerk speciale breinaaldjes bestaan. Mijn breiseltje  is gebreid op spelden. Nou heb ik geen erg grote handen maar erg comfortabel was dit natuurlijk niet. Na drie avonden breien en een heleboel kramp in mijn vingers was het breiwerkje klaar. Mijn pigletje is ruim vier cm groot en mijn vilthobby is niet verder gegaan dan dit.  Vilt gebruik ik nu alleen nog om mijn eindeloze hoeveelheid naaldenboekjes mee te vullen, maar daarover later meer.

woensdag 26 oktober 2005

huiswerk

Zo start je een web-log en zo komt de vraag of je ook aan je huiswerk denkt. Natuurlijk heb ik eerst mijn huiswerk afgemaakt.  Het resultaat zie je hieronder.Met een groep van twaalf maken we -ieder voor zich- een merklap in negen delen. Elk in zijn eigen kleuren en op verschillende soorten linnen. Het is ontzettend leuk te zien hoe anders de merklappen daardoor worden. Het patroon is gemaakt door Isabelle Vautier en zij noemt het Marquoir Story.Deel 7 is nu aan de beurt. Omdat de merklap mijn eigen verhaal vertelt heb ik veel veranderd in het patroon. Grappig was dat bij het borduren van deel 7 twee motiefjes van Isabelle wonderwel aansloten bij mijn eigen verhaal. Meer over de marquoir story op: http://perso.wanadoo.fr/passion.broderie/grilles/marquoirisav/marquoirstorysomm.htm

dinsdag 25 oktober 2005

toeval

Terwijl ik bezig was met het maken van mijn weblog  kwam ik via  een Franse weblog  terecht bij www.dutchquilts.com, de website van den Haan en Wagemakers, één van mijn favoriete lapjeswinkels. Den Haan &W.  is gespecialiseerd in sitsen  en ruiten die vroeger in de  Hollandse en Friesche klederdracht gebruikt werden  Er is nu ook een serie reprints van  19e  eeuwse provencaalse stoffen,  gemaakt naar voorbeelden  van een antieke hexagon quilt. Ik moet snel eens naar A'dam met een goedgevulde portemonnee. Verder kijkend op de website ontdekte ik  deze  foto van de tentoonstelling  Quilts met zwierig Blomwerk die  in 2004 in het Westfries Museum  werd gehouden. De tweede quilt van links  ( met de ecru achtergrond)  is door mij gemaakt; ik vond het verrassend mijn eigen werk zo terug te zien op het www